Cikkek tagek alapján:

Művészet

Ezen a napon halt meg Flóra, aki három költőóriás múzsája is voltEzen a napon halt meg Flóra, aki három költőóriás múzsája is volt

1995. május 14-én halt meg József Attila utolsó szerelme, verseinek múzsája, aki egyben Illyés Gyula felesége és Szabó Lőrinc titkos szerelme is volt.

Egy kép többet mond ezer szónál: 1948 májusából üzen a budavári Ruszwurm CukrászdábólEgy kép többet mond ezer szónál: 1948 májusából üzen a budavári Ruszwurm Cukrászdából

A budavári Szentháromság utcai Ruszwurm Cukrászdában összeboruló idős pár szívszorító képét az MTI egykori fotósa, Kozacsek Elek (1899-?) fényképezte 1948. május negyedikén.

Budavári villában lógott az a Courbet-festmény, amit festékszóróval rongáltak meg egy francia múzeumbanBudavári villában lógott az a Courbet-festmény, amit festékszóróval rongáltak meg egy francia múzeumban

Tegnapi hír, hogy két aktivista „MeToo” feliratot fújt Gustave Courbet L’Origine du monde azaz A világ eredete című világhírű erotikus festményére a metzi Pompidou Központban. A női vaginát ábrázoló képet a párizsi Musée d’Orsay adta kölcsön egy időszaki kiállításra az intézménynek. De a történet még pikánsabb, hiszen ennek a festménynek van egy elég erős magyar, a budai Várnegyedhez kapcsolódó vonatkozása is!

Bolondos az áprilisi idő? Ezt is megírta Kosztolányi Dezső :)Bolondos az áprilisi idő? Ezt is megírta Kosztolányi Dezső :)

Több mint száz évvel ezelőtt 1908-ban született meg a magyar próza és líra egyik legnagyobb mesterének tollából az Április bolondja című novella, ami a Logodi utca egykori lakójának bohókás ifjúi éveiből való csínytevését meséli el.

A mai napon született a költő, akiről a legszebb budavári sétány a nevét kapta! Nem véletlenül...A mai napon született a költő, akiről a legszebb budavári sétány a nevét kapta! Nem véletlenül...

A Budai Várnegyed délnyugati oldalán elhelyezkedő Tóth Árpád sétány, korábbi nevén Bastei Promenád, 1879-től Bástya sétány, majd Horthy Miklós, Gróf Bethlen István, valamint Bástya sétány amolyan romantikus, világközepe zarándokhely. Szinte mindenki ismeri, ha másról nem, akkor a tavaszi japáncseresznyefa-virágzás különlegesen szép látványa miatt. De miért nevezték el 1946-ban ezt a csodahelyet a XX. századi magyar irodalom egyik nehéz sorsú költőzsenijéről?

A forradalom költője és a Budai VárA forradalom költője és a Budai Vár

Közeledik március idusa, ami nemzetünk egyik legfontosabb ünnepe, nemzetünk születésnapja. Petőfi Sándor mindösszesen 26 életéve alapján felfoghatatlan a jelentősége. Még elképzelni is nehéz, hogy valaki ilyen rövid idő alatt, hogyan tud ekkora szellemi örökséget hagyni az utókorra. Petőfi élete több szállal kötődött a Budai Várhoz. Mutatjuk!