A Budai Borszalon borkóstolóján ezúttal a hölgyeké volt a főszerep

A Budai Borszalon borkóstolóján ezúttal a hölgyeké volt a főszerep

Ahogyan arról korábban már írtunk a Budai Borszalon szakmai csapata komoly rendezvénysorozattal készül a tavaszi/nyári szezonban a Budavári Palota legújabb vendéglátóhelyének számító Pasha Caféban, ahol a szervezőknek nem titkolt célja az is, hogy egy exkluzív budavári borklubot alapítsanak a kincset érő nedű kedvelőinek. Ezúttal – az erre a hétre csütörtökre meghirdetett rendezvényen – a hölgyeké volt a főszerep és ez nagyon jót tett neki.

Buda legújabb boros gasztrokalandjának hangulatos élőzenével kísért estéin nem csak a különböző tételeket, hanem a mögöttük álló történeteket is megismerhetik a borok szerelmesei. A Budai Borszalon keretében a „Ladies first” tematikus programnak vendégei olyan hölgyek voltak, akik a munkájuk révén ezer szállal kötődnek a borokhoz. Az est házigazdája ezúttal is Kassai Endre, borszakíró volt. A vendégek pedig: a számtalan díjjal kitüntetett borász, Koch Pálma, illetve a 2019-ben Az év Sommelier Díjat elnyerő, 2020-ban pedig a Magyarország Sommelier Bajnoka címmel kitüntetett sommelier, Evans Victoria, valamint a neves borszakíró, Nádasi Eszter mindhárman sikeres szakemberek.

Szemben Koch Pálma, díjnyertes borász (Fotó: nagyonvar.hu)

Személyes élményeik mellett arról is meséltek, hogy sokszor nem egyszerű nőként érvényesülni egy alapvetően férfiasnak gondolt szakmában. Az est során saját egyéni történetük mellett az ízlésvilágukat is megismerhettük, ugyanis a kóstolt borokat is ők válogatták össze és ők is mutatták be a számukra legkedvesebb tételeket.

Evans Viktória, díjnyertes sommelier (Fotó: nagyonvar.hu)

Az este során Onczay Zoltán csellóművész varázsolta még hangulatosabbá az egyébként is fantasztikusra sikerült rendezvényt. A Budai Borszalon rendezvényei azért különlegesek, mert a limitált létszám miatt sokkal közvetlenebb beszélgetések alakulnak ki a borkóstoló szüneteiben, illetve a tételsor után az előadók, szereplők és a borbarát vendégek között. Majdnem olyan intim, mint amikor egy bortúra alkalmával magával a borásszal mehetünk le egy tucatnyi barátunkkal közösen egy borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra.

Nádasi Eszter, borszakíró (Fotó: nagyonvar.hu)

Mi pedig még meg sem tudtuk írni a beszámolónkat a csütörtöki kóstolóról, amikor is a Vibe&Wine csapata már meg is hirdette a Budai Borszalon soron következő eseményét április 18-ra a rendezvények állandó helyszíneként szolgáló hangulatos Pasha Caféba. Az április közepi borszeánsz a ’Mester és tanítványai’ sorozat részeként kerül megrendezésre, amelyen a mester, Szentesi József három ifjú titánnal, az ’Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra’ tagjaival - Juhász Máté, Szűcs Dániel, Takács Bálint- fog mesélni a szenvedélyről, amely ezekhez a majdnem eltűnt, fürtökben lógó kincsekhez fűzik őket.

Onczay Zoltán, csellóművészt meglepetés borral ajándékozták meg születésnapja alkalmából

Mi – saját tapasztalataink alapján – csak ajánlani tudjuk a Budai Borszalon rendezvényeit kedves olvasóink számára. Ami pedig említést és dicséretet érdemel, az a rendezvény art deco stílusjegyeiben készült plakátja, amellyel a Budai Vár több pontján is találkozhattunk, s amelynek titokzatos tervezője, grafikusa LEWART monogrammal látta el a posztert.

Honnan is ered a gyermeknap és mióta ünnepeljük?
Honnan is ered a gyermeknap és mióta ünnepeljük?

Az első gyermeknapot 1857 nyarán, június második vasárnapján tartották az Amerikai Egyesült Államokban és egy bizonyos Dr. Charles Leonard nevéhez fűződik, aki unitárius lelkészként eldöntötte, hogy egy egész napot fog áldozni különleges istentiszteletek formájában a gyermekek megünneplésének Massachusetts város Chelsea nevű negyedében. A rendhagyó ünnepet először Rózsák napjának, majd Virágnapnak, végül Gyermeknapnak nevezték el. De mi a helyzet a magyarországi gyermeknappal? Cikkünkben ennek próbáltunk utánajárni.

Görgey ezen a napon foglalta vissza Buda várát: Ma van a Magyar Honvédelem Napja
Görgey ezen a napon foglalta vissza Buda várát: Ma van a Magyar Honvédelem Napja

175 éve történt, hogy a szabadságharc során Görgey Artúr (1818-1916) ezen a napon foglalta vissza - május 4-től tartó, háromhetes ostrom után - Buda várát. 1992 óta ez a nap a Magyar Honvédelem Napja.

Ezen a napon halt meg Flóra, aki három költőóriás múzsája is volt
Ezen a napon halt meg Flóra, aki három költőóriás múzsája is volt

1995. május 14-én halt meg József Attila utolsó szerelme, verseinek múzsája, aki egyben Illyés Gyula felesége és Szabó Lőrinc titkos szerelme is volt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.