Cikkek tagek alapján:

vers

Így szól Márai Sándor Húsvét című verseÍgy szól Márai Sándor Húsvét című verse

A Budai Vár tövében lévő Mikó utca egykori lakója néhány lépésre lakott a krisztinavárosi Havas Boldogasszony-templomtól. Sokszor tanúja lehetett az ünnepi menetnek, amely ilyenkor elindul a Roham utca felé és az Alagút utcán tér vissza. Az alábbi verse éppen 101 évvel ezelőtt jelent meg a Kassai Naplóban.

Dutka Ákos is a Várhegy szerelmese volt Dutka Ákos is a Várhegy szerelmese volt

A nagyváradi születésű, méltatlanul elfeledett költőt is megihlette a Várhegy. Máriaremetei otthonából kimozdulva sokszor itt merengett hosszú sétái közben hazánk és nemzetünk múltjáról, jelenéről. Egy ilyen alkalom ihlette egyik gyönyörű versét is.

“Az emberek szeretettel ölik egymást” - Márai-estek a Várkert Bazárban“Az emberek szeretettel ölik egymást” - Márai-estek a Várkert Bazárban

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein részletek hangzanak el a Márai életműből, ráadásul alig ismert, különleges információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadásokat vetített képek, dokumentumok és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész sokszínű zenéi kísérik.

Kinek a kísértetével találkozhat a Budai Várban?Kinek a kísértetével találkozhat a Budai Várban?

A kísértethistóriák rajongói szerint többel is. De még Petőfi Sándor is költeménybe foglalta, hogy “ki jár fönn Szent György piacán”.

"Mester nélkül nincs tanítvány” – emléktáblát kapott a Petőfi Gimnázium legendás tanára"Mester nélkül nincs tanítvány” – emléktáblát kapott a Petőfi Gimnázium legendás tanára

Budavári iskolatörténeti sorozatunk részeként néhány legendás pedagógusról is megemlékezünk majd tematikus portálunk hasábjain. Cikkünk apropóját az adja, hogy a közelmúltban az Attila úton található Petőfi Sándor Gimnáziumban emléktáblát avattak a legendás, több generáció által szeretett és tisztelt, Pro Schola és Virág Benedek díjas tanárnak, Gitta néninek.

Mit gondolt a karácsonyról Márai Sándor? Mit gondolt a karácsonyról Márai Sándor?

A magyar polgárság valaha létezett legnagyobb irodalmi szószólója, Márai Sándor (1900-1989) képtelen volt elfogadni a cenzúrát, többek között ezért is hagyta el szeretett hazáját 1948-ban. A karácsony a valamikori budai, krisztinavárosi polgár számára mindig nagy jelentőséggel bírt. Ezt bizonyítja, hogy sokszor írt szép szavakkal róla. Mi most három idézetet hoztunk, amely a legközelebb hozza hozzánk a költő ünnepi gondolatait, a ráadásból pedig megtudhatják, hogy milyen ajándéknak örült leginkább az író karácsonykor.