Cikkek tagek alapján:

Szent István Kávéház

Különleges eseményre került sor az egyik budavári KávéházbanKülönleges eseményre került sor az egyik budavári Kávéházban

Nem mindennapi eseményen vehettek részt hétfőn a Szent István Kávéház vendégei. Keresztény országokban köztudott, hogy a katolikus egyházban a karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától, egészen a vízkeresztet követő vasárnapig tart. A farsangi időszakot is jelző vízkereszt tehát egy szép és meghitt ünnepkör végét jelzi, amit viszont egy újabb ünnepi időszak követ.

Hétvégén került megrendezésre a XI. Hadik BálHétvégén került megrendezésre a XI. Hadik Bál

A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium tizenegyedik éve rendezi meg a Hadik András Hagyományőrző Jótékonysági Bált, amelyre idén mi is ellátogattunk. A jótékonysági bál célja az ukrajnai háború miatt különösen nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarság, illetve a külhoni magyar oktatás megsegítése volt. A rendezvényen mutattuk be a bál közönsége számára a Nagyon Vár iskolatörténeti kisfilmjét. Hamarosan itt, a portálunkon is látható lesz a várkerületi iskolákat bemutató filmsorozatunk következő epizódja!

„Novemberi hajnal rajzolt rá keresztet”: 1956 a Budavári Történelmi Kaszinóban „Novemberi hajnal rajzolt rá keresztet”: 1956 a Budavári Történelmi Kaszinóban

Mégis mi más lehetett volna a Szent István Kávéházban november 6-án megrendezett történelmi kaszinónak, mint az 1956-os forradalom és szabadságharc?

940 éve ezen a napon avatták szentté Imre herceget940 éve ezen a napon avatták szentté Imre herceget

Az első magyar király fiát VII. Gergely pápa (1073-1085) avatta szentté 1083. november 4-én Székesfehérváron. Ugyancsak ebben az évben avatták szentté apját, Szent Istvánt (1000-1038), illetve a mártírhalált halt Gellért püspököt (980-1046), valamint a két zoborhegyi remetét, Zoerard-Andrást és Benedeket.

Ajtók Szent István intelmeihez - videóAjtók Szent István intelmeihez - videó

A Szent István-terem előterében megtekinthető kiállítás államalapító királyunk fiához, Imre herceghez írt intelmeit jeleníti meg a kortárs művészet segítségével ragaszkodva a tradíciókhoz, mégis a legmodernebb eszközökkel.

Tartalmas őszi programra vágyik? Irány a Szent István-terem!Tartalmas őszi programra vágyik? Irány a Szent István-terem!

A Budavári Palota épületében az eredeti tervek alapján visszaállított századfordulós történelmi terem, a Szent István-terem megtekintése kiváló program lehet ősszel is. A Budavári Palota elsőként rekonstruált díszes termét alig két év alatt ma már közel százötvenezren látták.