Gondoljunk ma a “budai srácokra” is!

Gondoljunk ma a “budai srácokra” is!

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Magyarországon - mióta 2000. június 16-án megszavazta az Országgyűlés - minden év február 25-én van. Ezen a napon emlékezünk azon nem kevesekre, akik a kommunista elnyomás alatt számos borzalmat éltek át. Mint például a pesti és a budai srácok, vagy éppen az 1956-os forradalom és szabadságharc ikonikus alakja, Mansfeld Péter, akinek a szobra a Szabó Ilonka utcára ereszkedő lépcső alsó támfalában található.

A legszebb és legkülönlegesebb '56-hoz kapcsolódó I. kerületi emlékmű, a Hunyadi-szobortól lefelé, a Szabó Ilonka utcára ereszkedő lépcső alsó támfalában található Mansfeld-szobor. Mansfeld Péternek (1941. március 10. - 1959. március 21.) az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások legfiatalabb áldozatának állít emléket, akit a megtorlásokért felelős népbíróság Mátsik György ügyész indítványára halálra ítélte. 

Mansfeld Pétert röviddel tizennyolcadik születésnapja után, 1959. március 21-én, jelképes módon a Tanácsköztársaság negyvenéves évfordulóján végezték ki.  Reggel 9 óra 22 perckor a Gyűjtőfogház melletti épületben akasztották fel, Dr. Fáber Viktor bírósági vizsgálóorvos, igazságügyi orvosszakértő 9 óra 35 perckor állapította meg, hogy: a szíve megszűnt dobogni. Felmerülő orvosi költség, 100 Ft. Nem véletlen, hogy a Melocco Miklós által készített Hullócsillag című szobor avatására 2007. március 21-én került sor. ‍

A forradalmi eseményekkel kapcsolatban talán sűrűbben kerülnek szóba a “pesti srácok”, de milyenek voltak a “budai srácok”?

Eörsi László az elmúlt évtizedekben megjelent tanulmánykötet-sorozata 1956 történéseinek főbb helyszínei szerint mutatja be a forradalmi eseményeket. A „budai srácok” 1956 című kötetben a Duna fővárosi részének jobb partján zajló események kerülnek górcső alá, utcáról, utcára bemutatva a küzdelmeket, miközben a szerző a szereplők életrajzait, valamint a megtorlás éveinek peradatait is közzé teszi.

A kötetben bemutatott hat budai kerület 1956-os története egymástól sokban eltér, hiszen a budai felkelőcsoportok, nemzetőrségek egymástól szinte teljesen függetlenül működtek. A szerző szerint azonban mégiscsak összekötötte ezeket a felkelőcsoportokat egyfajta budai tudat, jóllehet Budán nem volt olyan erősségű fegyveres ellenállás a szovjet csapatokkal szemben, mint Pesten. Ezt az áldozatok aránya is alátámasztja, hiszen Pesten 15-szöröse volt az elesettek száma. Ennek oka többek között az is volt, hogy a munkásság jelenléte kisebb volt a pesti oldaléhoz mérten, és a felkelőcsoportok főleg munkások, ipari tanulók köréből álltak, valamint a budai oldalon olyan magas lakóházakkal beépített, jól védhető városnegyedek sem jöttek létre.  A Corvin közzel - ahogy azt Eörsi tanulmánykötetében olvashatjuk - a Széna tér vagy a Körtér sem vethető össze.

A budai ellenállás legjelentősebb körzete a Széna téri volt, itt volt az ország második legnépesebb felkelőcsoportja. A kezdetben 100 fős csoport irányítását a legendás Szabó János gépkocsivezető október 26-27-én vette át

- írja Eörsi

A forradalom leverése után a Széna téri felkelők közül többen elhagyták az országot, de tizennégy résztvevőt kivégeztek, mások börtönbüntetést kaptak. Október végén Budafokon is megalakult a helyi nemzeti bizottság és több budai kerületben is alakultak nemzetőrségi csoportok. Napokig tartó ellenállás a Budai Várban, az óbudai Schmidt-kastélyban, a Kamaraerdőnél, a Balatoni útnál alakult ki, egy-egy napig tartó fegyveres konfliktus a Déli pályaudvarnál és a Móricz Zsigmond körtérnél voltak.

A kötet részletesen bemutatja Budavár forradalmi szerepvállalását, a Budafoki Forradalmi Katonai Bizottmány története megalakulásától kezdődően a csoport szétoszlásáig, a Pesthidegkúti felkelők, valamint az Alkotás utcai és a Szabadság-hegyi, budafoki és nagytétényi nemzetőrség tevékenysége, továbbá a fegyveres ellenállás a Schmidt-kastélyban és a XI. kerületben. A minden részletre kitérő, a felkelők és nemzetőrök 150 életrajzát tartalmazó könyv kádárista büntetőeljárások periratain, valamint kihallgatási, tanúkihallgatási jegyzőkönyvek és önvallomások feldolgozásán alapszik.

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Magyarországon. Gondoljunk a Budai Vár hőseire is és mindazokra, akik a hosszú időn át hazánkat károsító embertelen rendszer miatt szenvedtek, vagy vesztették életüket.

A mai napon született a költő, akiről a legszebb budavári sétány a nevét kapta! Nem véletlenül...
A mai napon született a költő, akiről a legszebb budavári sétány a nevét kapta! Nem véletlenül...

A Budai Várnegyed délnyugati oldalán elhelyezkedő Tóth Árpád sétány, korábbi nevén Bastei Promenád, 1879-től Bástya sétány, majd Horthy Miklós, Gróf Bethlen István, valamint Bástya sétány amolyan romantikus, világközepe zarándokhely. Szinte mindenki ismeri, ha másról nem, akkor a tavaszi japáncseresznyefa-virágzás különlegesen szép látványa miatt. De miért nevezték el 1946-ban ezt a csodahelyet a XX. századi magyar irodalom egyik nehéz sorsú költőzsenijéről?

Márai Sándor születésnapját is ma ünnepeljük!
Márai Sándor születésnapját is ma ünnepeljük!

Márai Sándor (1900-1989) egykori otthona, itt a Mikó utca és a Logodi utca sarkán állott, ahol 1928-től 1945-ig feleségével, Matzner Ilonával, alias Lolával (1899-1986) élt. És mivel mással, mint az egyik legszebb magyar verssel köszönthetnénk mai követőit? Lássátok, feleim!

A költészet napján nem feledkezhetünk meg a legnagyobb magyar mecénásról sem!
A költészet napján nem feledkezhetünk meg a legnagyobb magyar mecénásról sem!

A Budai Vár egykori lakója, báró Hatvany Lajos (1880-1961), a XX. század legjelentősebb irodalmi folyóiratának, a Nyugatnak az alapítója, a magyar költők és írók első számú finanszírozója volt, aki itt is élt a Várnegyedben, először a egy Tárnok utcai, majd egy Bécsi kapu téri palotában. Testvére pedig, a világhírű műgyűjtő, a műpártoló Hatvany Ferenc (1881–1958), a Lónyai-Hatvany villa egykori lakója volt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.