940 éve ezen a napon avatták szentté Imre herceget

940 éve ezen a napon avatták szentté Imre herceget

Az első magyar király fiát VII. Gergely pápa (1073-1085) avatta szentté 1083. november 4-én Székesfehérváron. Ugyancsak ebben az évben avatták szentté apját, Szent Istvánt (1000-1038), illetve a mártírhalált halt Gellért püspököt (980-1046), valamint a két zoborhegyi remetét, Zoerard-Andrást és Benedeket.

Szent Imre herceg (1007-1031) I. István király (1000-1038) és Gizella királyné (984–1065) fiaként született. A trónörököst a bihari Igfon-erdőben vadászat közben egy vadkan sebezte halálra, s 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe. A tragikus sorsú Imrét az akkor még csak épülő fehérvári bazilikában temették el. Személyében egy nagy reményű magyar trónörökös távozott az élők sorából, amely hatalmas veszteség volt nem csak a család, de az egész Magyar Királyság számára. A megtört király számára pedig ez azt jelentette, hogy nem egyenesági leszármazott követi a trónon, hiszen Imre herceg halálával megszakadt az öröklési lánc. Így kerültek a trónra a király halála után annak unokaöccsei, Orseolo Péter, illetve Aba Sámuel, majd a megvakíttatott Vazul (990-1037) fiai, Béla és András. Imre herceg nevét elsősorban Szent István intelmei kapcsán ismerjük, hiszen az uralkodó számára írt királytükör egy szépirodalmi műfaj, tehát Szent István fiához címzett műve valójában az első magyar szépirodalmi műnek tekinthető.

Kiállítás az Imre herceghez írt Intelmekről (Fotó: nagyonvar.hu)

A szentté avatás azonban akkor sem volt egyszerű dolog, csoda kellett hozzá. Valami transzcendensnek kellett kapcsolódnia a kiszemelthez. Imre herceghez egy Konrád nevű német lovag legendája kötődött, akire a pápa pecséttel ellátott páncélbéklyót rakatott bűnei miatt. A legenda szerint a pápa nem tudta feloldozni bűnei alól, azt a bűnlajstrom miatt csak egy szent tehette meg.  Konrád ezért kereste a szentek kegyeit és álmában meg is jelent neki a magyar király, Szent István, aki azonban a pápához hasonlóan szintén tehetetlenül azt tanácsolta neki, hogy menjen el Imre herceg sírjához, aki Isten előtt kedvesebb, mint ő. A lovag elment a fehérvári templomba, ahol az imádságok hatására páncélbéklyó egyszeriben széttört és lehullott a testéről. A történet szerint I. László király (1077-1095) értesült az esetről, s mivel megtörtént a várva várt csoda, zsinatot hívott össze, ahol a csoda után szentté avatták Imre herceget.

Az Intelmeknek állít emléket a Szent István-terem előterében megtekinthető Havadtőy Sámuel (1952-) által jegyzett kiállítás is, amely államalapító királyunk fiához, Imre herceghez írt intelmeit jeleníti meg a kortárs művészet segítségével ragaszkodva a tradíciókhoz, mégis a legmodernebb eszközökkel.

Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz.

- szól az egyik intelem.

Mi magyarok pedig igazán büszkék lehetünk arra, hogy már 940 éve annak, hogy szentté avatták első királyunk gyermekét. Ha pedig szeretnénk emléke előtt adózni, akkor menjünk el a Szent István-teremben ezen a szép novemberi hétvégén és nézzük meg a csodás terem mellett az előtérben található kiállítást. Cikkünk főképén Imre herceg Szent István-teremben található ábrázolását láthatják.

„Izzó vastrónon őt elégetétek” - ezen a napon végezték ki a nemest, aki parasztfelkelést vezetett
„Izzó vastrónon őt elégetétek” - ezen a napon végezték ki a nemest, aki parasztfelkelést vezetett

1470-ben a makfalvi Dósa-család sarjaként a székelyföldi Dálnokon látta meg a napvilágot Dózsa György, akit Bakócz Tamás esztergomi érsek a kereszteshadak vezérévé nevezett ki. Dózsa azonban végül a parasztsereg élén nem a balkáni törökök ellen, hanem saját urai ellen vezette hadait. Ma 510 éve halt kínhalált a lázadó seregek élére állt egykori végvári vitéz.

Budáról a Balatonra, illetve a Budai Várból a Magyar Tengerre
Budáról a Balatonra, illetve a Budai Várból a Magyar Tengerre

A Balaton a legújabb korban mindig is a magyar emberek egyik legkedveltebb üdülőhelyének számított. Így a budai lakosok is előszeretettel vettek maguknak itt telket, építettek maguknak nyaralót, s töltötték itt a nyarakat. Ez alól nem képeztek kivételt neves íróink, költőink sem.

Görög örökség – kertmozi a Budai Várban
Görög örökség – kertmozi a Budai Várban

A Budavári Palotanegyed egyik ékköve, az Oroszlános udvar ad otthont a fontos kulturális eseménynek. A látogatók július 11-én 17 órától kertmoziban élvezhetik, ahogy megelevenedik a görög történelem a Budapest görög szíve c. filmben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.