Vezetett sétán ismerhettük meg a Mátyás-templom legbelsőbb titkait

Vezetett sétán ismerhettük meg a Mátyás-templom legbelsőbb titkait

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és az Imagine együttműködésével létrejött Mátyás-templom exkluzív elnevezésű tematikus séta számunkra az egyik legérdekesebbnek ígérkezett a jelenleg elérhető budavári sétakínálatok közül. Spoilerezünk: nem csalódtunk!

Hogyan vált az elsőként 1247-ben említett templom a XIX. század második felére Magyarország koronázó főtemplomává? Mely királyainkat koronázták itt? Milyen időkapszulákat rejtettek el a templom toronygombjában az átépítések során? Mely királyunk és királynénk nyugszik a templomban? Miért találhatjuk itt még ma is a Szent Korona, illetve a koronaékszerek másolatait? Melyek a templom legrégebbi részei és milyen XXI. századi csúcstechnológiai megoldások vannak elrejtve a templomban? Mindezen kérdésekre és még ezernyi másra is választ kaptunk a városnéző túrák szervezésében feketeövesnek számító Imagine által meghirdetett sétánk során.

Neogótikus csipkéivel a Budai Vár csúcsdíszeként a város fölé magasodó Budavári Nagyboldogasszony-templom Budapest látképének egyik legmeghatározóbb épülete. Igen, merthogy ez a hivatalos neve, de mivel mindenki egyszerűen csak Mátyás-templomnak ismeri, így mi is így hivatkozunk majd rá. Az itt élő budai polgárok ugyanis a templom legmagasabb épületrészéről, a Hunyadi Mátyás címerével díszített toronyról nevezték el magát a templomot, amely a padozattól számítva 78,16 méter. Na, de ne szaladjunk előre az adatokkal!

Esti gyülekező a Hadik-szobornál (Fotó: nagyonvar.hu)

A meghirdetett tematikus séta gyülekezőjére a közeli Hadik-szobornál került sor. Ahol még meghallgattuk a Mátyás-templom gyönyörű esti harangozását, innen a templom melletti térre érkeztünk, illetve a Szent Háromság szobornál is sok mindent megtudhattunk az épületről. Többek között megismertük a templom századokon átívelő, izgalmas és fordulatokban gazdag történetét. Volt idő, amikor a torony omlott le a vasárnapi mise közben, és volt, hogy a török alakíttatta át a templomot dzsámivá, máskor tűzvész vagy éppen bombatalálat pusztított. De szívesebben hallgattuk a felemelőbb történeteket, mint például, hogy Károly Róbertet (1288-1342) itt koronázták meg 1309. június 15-én, vagy hogy Mátyás király (1443-1490) mindkétszer e templom falai között mondta ki a boldogító igent és az utolsó magyar királykoronázás is itt történt, amikor is 1916. december 30-án IV. Károlyt (1887-1922) és hitvesét, Bourbon-Pármai Zitát (1892-1989) megkoronázták. A 2004–2013 között kívül-belül teljesen helyreállított Mátyás-templom mai alakját Schulek Frigyes (1841-1919) építész 1873-ban kezdődő és egészen a millenniumig tartó újjáépítésének köszönheti.

A Mátyás-templom múltját hallgatva (Fotó: nagyonvar.hu)

A képzeletünkben filmként lepergett évszázadok mélységei és magasságai után elindultunk a valamikor I. Ferencz József (1830-1916) és Erzsébet királyné (1837-1896) által is használt oldalsó bejárat, az úgynevezett Menyasszony-kapu felé, a mintegy két és fél órás időutazásunkra. A templomon belüli első állomásunk a Szent István-kápolna, amely eredetileg a Garai-család temetkezőkápolnájaként épült. Az eredetileg a Szent Jobb számára átépített kápolna végül sosem teljesítette küldetését, hiszen a királyi ereklyét 1865-től az Esztergom-Budapesti főegyházmegye, majd 1882 után a király által kinevezett budai királyi palota plébánosa őrizte és végül 1900-ban a Budavári Palota Zsigmond-kápolnájába került, ahol egészen 1944-ig volt látható. Igaz azonban, hogy a koronázások alkalmával a kápolna lepecsételt ajtaja mögött helyezték el a koronaékszereket.

A Szent István-kápolna ajtaja (Fotó: nagyonvar.hu)

Innen egy egészen különleges helyszínre is beléphetünk, mégpedig a látogatók szeme elől gondosan elzárt sekrestyébe, ahol a szertartásokhoz használt liturgikus tárgyakat és különleges szekrényekben a miseruhákat is őrzik, illetve amely a papság és a miséken segédkezők öltözködésére szolgáló helyiség is egyben.

A sekrestye boltozata (Fotó: nagyonvar.hu)

A sekrestyéből belépünk a háromhajós templom csarnokterébe, ahol megtekinthetjük a szentélyben elhelyezkedő főoltárt, illetve a díszes-oszlopos szószéket, valamint a mellékhajókat és a mellékoltárokat is.

A templom csarnoktere (Fotó: nagyonvar.hu)

A csarnoktérből jutunk el a különböző - mintegy féltucatnyi - kápolnába, többek között a Szentháromságról elnevezett kápolnába is, ahol 1898 óta III. Béla király (1148-1196) és felesége, Anne de Châtillon (1154-1184) síremlékét őrzik. Mindeközben természetesen rengeteg érdekes információval gazdagodtunk. A templom falait, illetve az oltárokat nem kisebb művészek alkotásai díszítik, mint Székely Bertalan (1835-1910), Lotz Károly (1833-1904) vagy éppen Zichy Mihály (1827-1906). Az impozáns üvegablakokat Kratzmann Ede (1847-1922) üvegfestő készítette.

A királyi pár sírhelye a Szentháromság-kápolnában (Fotó: nagyonvar.hu)

A séta legizgalmasabb része az emeleti termek, illetve a karzat megtekintése volt. Az elhunyt lovagok családi címerpajzsaival díszített Máltai-terem és a múzeum kiállításainak teret adó Béla-termek után az Orgonakarzatra jutunk, amely az 1909-ben Ferenc József anyagi támogatásával elkészült orgonájáról, a magyar főváros legnagyobb hangszeréről kapta a nevét.

Ezekben a székekben koronázták meg az utolsó magyar királyt és feleségét (Fotó: nagyonvar.hu)

Az emeletről ismét a földszintre érünk, ahol a Béla-torony alján található pillér oszlopfőjén megtekinthetjük Budapest legrégebbi, ma is az eredeti helyén álló kőfaragványát, mely valamikor az 1260-as években készülhetett (cikkünk főképe). Ezután a harangtorony aljában található loretói Madonnának szentelt kápolnában gyönyörködhettünk, majd zárásként a csarnoktérben helyet foglalva hallgatjuk, hogy milyen csúcstechnológiai megoldások vannak elrejtve a történelmi épület falai közé.

Loretói Madonna kegyszobrának XVII. századi másolata a róla elnevezett kápolnában                   (Fotó: nagyonvar.hu)
Amikor az utolsó látogató után is becsukódik a robosztus kapu, előttünk megnyílik a Mátyás-templom lenyűgöző tere. Beléphetünk, szemlélődhetünk, sőt, olyan részekre is bepillanthatunk, ahová mások nem. Örökre emlékezetes, meghitt és különleges pillanatokat élhetünk át Budapest és az ország egyik legismertebb épületében.

- ígérik a séta beharangozójában az Imagine honlapján. És ez valóban így történt. Aki pedig kíváncsi a részletekre és szeretne egy rövid, képzeletbeli időutazásra benevezni Magyarország leghíresebb templomának falai közé, annak azt javasoljuk, hogy ne hagyja ki a sétát!

Erzsébet királyné szobra a Mátyás-templom emeletén (Fotó: nagyonvar.hu)

A cselló nagymestere a Budai Várban - interjú Onczay Zoltánnal
A cselló nagymestere a Budai Várban - interjú Onczay Zoltánnal

Onczay Zoltán neves magyar csellóművész nem csupán a hangszer varázslója, hanem a zene elkötelezett híve is. Számára a hangulatot a jó érzés és megfelelő környezet teszi felejthetetlenné. Ezért is találkozhat vele a Vibe & Wine közönsége ismét a Budai Várban. Az elismert művész a nagyonvar.hu-nak beszélt a rendezvénysorozat egyediségéről és arról is, mi inspirálja igazán.

Idén is nagyágyúkat hoz a Historical Tales az Oroszlános udvarba
Idén is nagyágyúkat hoz a Historical Tales az Oroszlános udvarba

Májusban az aktuális ukrán szupersztár, Korolova érkezik a Budavári Palotanegyedbe, júniusban pedig Christan Löffler társaságában jön Parra vor Cuva és Tylacine is.

Halloween buli készül Karakas pasa tornyában
Halloween buli készül Karakas pasa tornyában

Kinek ne jutna eszébe egy félelmetes ódon kastély a halloween szó hallatán? A Budai Vár ezt a hangulatot is képes hozni, a Pasha Café éppen erre készül október 28-án szombaton.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.