Ünnepel az ország: Mozgalmas hét lesz a Budavári Palotanegyedben

Ünnepel az ország: Mozgalmas hét lesz a Budavári Palotanegyedben

Augusztus 18-20. között ahogy azt már megszokhattuk, az államalapítás ünnepe alkalmából három napos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket Budapest több helyszínén. Az eseményekből a Budavári Palotanegyed is oroszlánrészt vállal, és ezen a héten még inkább érdemes lesz a környékre látogatni.

Budapesten az augusztus 20-i tűzijátékkal végződő héten annyi programmal találkozhatnak a kikapcsolódni, ünnepelni vágyók, hogy felsorolni is nehéz lenne. Mi ezért csak a Budavári Palotanegyedre koncentráva adunk néhány tippet, hova érdemes ellátogatni. Így is van választék bőven.

Idén például 37. alkalommal várják az érdeklődőket a Mesterségek Ünnepén. 2023. augusztus 18-20. között, az előző évekhez hasonlóan a Budai Vár Polgárváros rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb kézműves fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A mesterek látványműhelyei és míves portékái mellett most is lesznek tánc-és zenei produkciók, divatbemutató is. Az idei év díszvendége Csehország, így acseh mesterek mellett pedig több külföldi ország alkotóival is lehet majd találkozni.

A több mint nyolcszáz magyar és közel százötven külföldi kézműves részvételével rendezett fesztiválon nem csak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a közel száz látványműhelyben ismerkedhetnek a látogatók az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézműves közösségeink munkájába. Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal várják a Budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában és a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel. A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és Bandája várja a közönséget. A Hagyományok Háza Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várják a legkisebbeket. Egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek utánozhatatlan vásári hangulatot a Budai Várban a népi mesterségek Kárpát-medencei seregszemléjén. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

Részletes program ITT.

Augusztus 19-én és 20-án ingyenesen látogatható lesz a Szent István-terem is, melyhez előzetes online regisztráció szükséges a kiállítás weboldalán. A megnyitása óta már több mint 150 ezren látták a Budavári Palota ékszerdobozát, mely a századforduló Budavári Palotájának egyik legjelentősebb helyisége. Az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját elnyerő terem berendezéseit és díszítőelemeit a kor legnagyszerűbb magyar iparművészei készítették. A Szent István-terem a második világháborúban teljesen megsemmisült, 1945 után nem állították helyre. Szakemberek és iparművészek évekig dolgoztak azon, hogy az eredetivel teljesen megegyező módon mutathassák meg mindenkinek ezt az ékszerdobozt, amely a Nemzeti Hauszmann Program keretében épült újjá.

Idén is a Várkert Bazár előtti budai rakpart ad otthont a Magyar Ízek Utcájának, ahol a Kárpát-medence ízvilága várja majd azokat, akik izgalmas gasztrokulturális kalandban szeretnék megismerni megannyi tájegység tradicionális ízélményét: finom ételeket és italokat többek között Felvidékről, Kárpátaljáról és az Őrségből is.

A program:

Augusztus 18. (péntek)
10.00-18.00: Hagyományok Háza, kézművesek, mesemondók
16.00-18.00: DJ Izil
17.00: Horagus Mester Cirkusza, Langaléta Garabonciások
18.00-20.00: Hoppáré Zenekar koncert
20.00-21.00: Varga Helena Band koncert
21.00-24.00: DJ Izil

Augusztus 19. (szombat)
10.00-18.00: Hagyományok Háza, kézművesek, mesemondók
10.00-18.00: Babtársulat, Interaktív játékok
10.00-11.00: Kolompos koncert
11.00: Ünnepélyes tortaszeletelés
18.00-19.00: Acoustic Duo koncert
19.00-20.00: Jazz Because koncert
20.00-21.00: Mystery Gang koncert
21.00-24.00: DJ Hobbista

Augusztus 20. (vasárnap)
10.00-18.00: Hagyományok Háza, kézművesek, mesemondók
10.00-18.00: Babtársulat, Óriásbábos előadás
18.00-19.00: Ötödik Évszak, Ifj. Csoóri Sándor zenekarának koncertje
19.00: Szent István napi hagyományos és innovatív kenyerek ünnepélyes megszegése, Magyar Pékszövetség
19.00-20.30: Szirtes Folk Band koncert
21.00 Ünnepi: Tűzijáték

Minden évben megválasztják Magyarország születésnapi tortáját, amelyet hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségeken mutatnak be először Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában. A nagyközönség augusztus 19-20-án a Magyar Ízek Utcája rendezvényen kóstolhatja meg először.

A Tabán sem marad ki a buliból, itt koncertekkel várják a látogatókat:

Augusztus 18.: Charlie koncert
Augusztus 19.: Demjén Rózsi koncert
Augusztus 20.: Neoton Família koncert

Ha valaki már a hét elején elkezdené az ünneplést, annak a Savoyai Terasz is remek programokat kínál:

Augusztus 15-én, 16-án és 17-én a jó hangulatot Járási László biztosítja. Augusztus 15-én és 17-én 17:00-19:00 óra között lép fel, míg augusztus 16-án 13:00-15:00 óra között élvezhetik a vendégek a zenéjét. Továbbá érdemes tudni, hogy 18:00-20:00 óra között kedvezményesen fogyaszthatnak a teraszra látogatók.

Hasonló a helyzet a Vár nyugati oldalán is, ott a nemrég megnyílt Pasha Café várja különféle akciókkal az ide látogatókat. Minden nap 16.00-tól zárásig az alábbi kedvezményes ajánlatokkal várnak mindenkit:

Fröccs (1,5 dl Geszler rosé + 1,5 dl szóda) - 990 Ft

2 pohár Frizzante + hűtött olívabogyó - 1 990 Ft

Istvándy Badacsonyi Kéknyelû 2x1,5 dl + nachos + Floe Water - 2 990 Ft

Sauska Rosé 2x1,5 dl + nachos + Floe Water - 2 990 Ft

Malfy Rosa (Fever Tree Mediterraneannal) - 1 990 Ft

No items found.
Már csak egyet kell aludni, hogy a Várba költözzön a hamisítatlan bajor hangulat
Már csak egyet kell aludni, hogy a Várba költözzön a hamisítatlan bajor hangulat

A Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Savoyai Terasz rendezésében kap helyet a Várban első Salvatorfest, ami nem más, mint egy rendhagyó és hagyományteremtő nyárköszöntő sörfesztivál történelmi környezetben, igazi Oktoberfest hangulattal. Május 17-én eldördül a startpisztoly.

Német nemzetiségi kincseket lehet megnézni a Budai Várban
Német nemzetiségi kincseket lehet megnézni a Budai Várban

A Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzat Farkas Márta elnök vezetésével 2024. április 17-én nagy sikerű hagyományőrző kiállítást szervezett a Nemzetiségek irodájában a Döbrentei utcában, ami egészen május 31-ig megtekinthető.

A magyar-bajor kapcsolatok évszázados látnivalóinak nyomába erednek a Budai Várban
A magyar-bajor kapcsolatok évszázados látnivalóinak nyomába erednek a Budai Várban

Május 6-án, hétfőn 18 órakor a Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzat a Pasha Caféban várja egy izgalmas útikönyv bemutatóra a magyar-bajor kapcsolatok iránt érdeklődőket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.