
Nehéz eldönteni, hogy a Vibe vagy a Wine volt a mámorítóbb A Budai Borszalon első estéjén
Legyen igazságos döntetlen: mindkettő pazar volt. És már nem is kell sokat aludni a következőig.
A tavalyi, Balatoni Borászok Budán címmel megrendezett négy alkalmas rendezvénysorozat sikere után 2024-ben már egy komplexebb boros rendezvénysorozattal várja vendégeit a Budavári Palotanegyed. A Vibe & Wine névre keresztelt borszalon valószínűleg nagy népszerűségnek örvendő kaput nyitott a vendégek előtt a Karakas pasa tornyában, hiszen kapásból teltházzal büszkélkedett az első esemény.

Az első, március 7-i borszalon alkalmával régi magyar szőlőfajták, és az azokból készített borok bemutatására került sor. Szentesi József, a Borászok Borásza, aki számos filoxéravész előtti régi fajtát megmentett és "feltámasztott", visszatérő vendége a szervezők bormustrás rendezvényeinek. És nem is ő képviselte egyedül a szőlőfürtök szakértőit: Losonci Bálint, Szentesi József "tanítványa" is emelte az est színvonalát. A fiatal borász klónokat vett át a mestertől, és olyan neves borokat készít belőlük, mint például a csókaszőlő, a tihanyi kék, a vörös dinka vagy a purcsin.
A rendezvény különlegességét mutatta, hogy az említett fajtákból nagyon kevés bor készül, itt azonban egy asztalnál meg lehetett kóstolni mindet.
Ráadásul Pasha Cafe hangulatvilágítása mellett az este során Onczay Zoltán csellóművész dallamai tették teljessé a “Vibe-ot”. Bor társaságában nem is lehet nem vidámnak lenni, de a pódiumbeszélgetés különösen jó hangulatúra sikeredett, amit a zenei háttér csak tovább fokozott. De győződjenek meg róla a saját szemükkel:






A Vibe and Wine - A Budai Borszalon következő eseménye 2024. március 21-én várja a vendégeket, ahol Szászi Endre és ifj. Szászi Endre lesznek a beszélgetés középpontjában. Ha valaki esetleg nem tudná: A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidéken. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el. És erről nagyon sokat fognak mesélni boraik kóstoltatása mellett.

A 2025-ben immáron tizennegyedik alkalommal megrendezett gasztrokulturális kaland, a legszínvonalasabb ilyen jellegű program a hazai piacon. A különleges helyszín és a még különlegesebb exkluzív programok olyan színvonalat nyújtanak, amellyel nem igazán lehet versenyezni bor és kultúra kombinációjában. Az MNG egyik legnépszerűbb programsorozata holnap is várja a magas kultúra és a magas minőségű borok szerelmeseit. Mi biztosan ott leszünk!

Nem csak finom kávék és egzotikus limonádék, de különleges koktélok, pezsgők és borok is vártak bennünket a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti történelmi teraszán, amelynek pazar, az egész magyar fővárost felölelő történelmi panorámája bizonyos tekintetben minden más teraszt kenterbe ver.

A Budai Borszalon soron következő gasztronómiai kalandján Szörényi Leventét és fia, Szörényi Örs borait kóstolhatjuk meg. A 2025. április 25-én, pénteken este hét órára meghirdetett borkóstoló ezúttal is a Budavári Palotanegyed egyik legkülönlegesebb helyén, a a Karakas Pasa Tornyában található Pasha Caféban kerül megrendezésre.