Egy éjszaka, amikor minden életre kel - Múzeumok Éjszakája a Magyar Nemzeti Galériában

Egy éjszaka, amikor minden életre kel - Múzeumok Éjszakája a Magyar Nemzeti Galériában

A Múzeumok Éjszakája az ország legnépszerűbb nyári kulturális programja, amely évről évre több és több érdeklődőt vonz. Különleges varázsa van annak, ha az ember a hagyományos nyitvatartási időn túl, zárás után fedezheti fel Magyarország múzeumait és gyűjteményeit. Ilyenkor valóban életre kelnek a műalkotások és a kulturális intézmények is igyekeznek a tematikus programjaikkal feledhetetlenné tenni a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső hétvégét. 2023-ban ráadásul pont június 24-re, tehát Szent Iván éjjelére esik a Múzeumok Éjszakája, amelynek idei nagykövete a Kossuth-díjjal is kitüntetett operaénekesnő, Miklósa Erika.

Az év egyik legrövidebb éjszakája - és leghosszabb nappala - önmagában is különleges, a budavári palotából pedig garantáltan a legszebb kilátás várja a Magyar Nemzeti Galériába érkezőket. Az idei hívószó a trend és a trendiség kérdésköre. A Múzeumok Éjszakája szervezői ugyanis minden évben más központi témával szeretnék inspirálni a kiállítóhelyeket arra, hogy új perspektívából tekintsenek a saját gyűjteményükre és friss szellemben mutassák be az érdeklődőknek az alkotásokat. Ahogyan életünk számos területén, úgy a múzeumi világban is fontos, hogy kövessük a trendeket és a változásokat, legyen szó a múzeumpedagógia és a múzeumandragógia megújulásáról, vagy épp a különböző interaktív és audiovizuális eszközök használatáról. A Múzeumok Éjszakájának emellett nem titkolt szándéka, hogy olyanok is ellátogassanak az intézményekbe, akik alapvetően ritkábban járnak múzeumokba. Akár többször jártak már a Múzeumok Éjszakáján, akár ez lesz az első alkalom, amelyen részt vesznek, biztosan emlékezetes napban és éjszakában lesz részük, a Magyar Nemzeti Galériában pedig a kicsik és nagyok is jól fogják magukat érezni.

A budapesti Metropolitan Egyetemmel együttműködésben Reimagine néven több különleges programmal is készül a múzeum június 24-én, 18.00 órától. A Korok – trendek – öltözékek programon az érdeklődők festmények inspirálta ruhakölteményeket készíthetnek és az adott kor stílusjellemzőiről is többet megtudhatnak a divatszakos hallgatóktól, mindezt ráadásul Rippl-Rónai József csodálatos festményeinek ölelésében. Ha szeretik a különleges, tervezői ruhadarabokat, érdemes a múzeum kortárs szekcióját is meglátogatni, ahol fel is próbálhatják a ruhákat és egy fotósarokban megörökíthetik magukat. A kreatív szellemek az újrahasznosítás jegyében a Magyar Nemzeti Galéria molinóiból alkothatnak maguknak kistáskát és neszeszert, így haza is vihetnek egy darabkát a múzeumból.

Az est során fellépnek a Zeneakadémia jelenlegi, valamint végzett hallgatói. 19.00 és 21.00 óra között Orbay Lilla zongorázik és énekel, Virág Benedek gitáron, Mohácsy Lőrinc pedig nagybőgőn játszik. Egyedi hangzásvilágú kompozícióik több stíluson is átívelnek: az esten jazzen alapuló, néhol fúziós dalok csendülnek fel, rockos elemekkel meghintve. Ács Dominika fuvolaművész-énekesnő és Oláh Krisztián zongorista duója szintén garantálja, hogy egy unikális zenei produkciót hallhatnak 21.00 és 22.00 óra között a Magyar Nemzeti Galériába látogatók. Mindemellett az esemény rendszeres fellépői, a Waldorf Diákkórus tagjai is elvarázsolják a közönséget a Trónterem késő gótikus szárnyasoltárai között, a reneszánsz zenétől egészen a kortárs slágerekig bemutatva a repertoárjukat. Az izgalmasnak ígérkező Trendszetterek DJ Setet a kortárs művészettel foglalkozó művészettörténész és kurátor, Petrányi Zsolt biztosítja a múzeum III. emeleti kupolaterében, az 1990-es és a 2000-es évek elektronikus zenéjét meghatározó trendek lemezeiből válogatva.

Természetesen a tárlatvezetések tematikái is követik a trendeket: egy rendhagyó sétán megismerhetik a budavári palota épületét - a kevésbé ismert - kriptától, egészen a kupoláig, de a múzeum készül divattörténeti tárlatvezetéssel, valamint kortárs fókuszú programokkal is. Ha gyermekekkel érkezne a múzeumba, akkor 17.30-kor kezdődően szó szerint sokszínű tárlatvezetésre invitálják a családokat a Színkavalkád című programon, majd 18.00 órától a Galéria tereiben rejtőző kutyákat, lovakat, madarakat és mókusokat kereshetik meg a csemetékkel. A felnőtteknek szóló tárlatvezetések során megismerhetik, hogy miért számított Munkácsy Mihály divatos festőművésznek a 19. században, de a nagy francia mesterek, így Claude Monet, Paul Gauguin és Pierre-Auguste Renoir is középpontba kerülnek a nemzetközi gyűjtemény remekművei által.

A Gulácsy. Na’Conxypan hercege című időszaki kiállítás - amelyről mi is írtunk már korábban - ezen az esten is látogatható lesz. Mindemellett azok, akik önállóan szeretnék felfedezni a múzeum gyűjteményét, online elérhető útvonaltippek közül válogathatnak a történelem, az állatok, az angyalok, valamint a szerelem témakörében, de olyan honi nagymesterek munkásságát is megismerhetik, mint Csók István, Szinyei Merse Pál, vagy Rippl-Rónai József.

Szuper boros program vasárnapra: Babarczi-borkóstoló a magyar-skót meccs előtt a Várban!
Szuper boros program vasárnapra: Babarczi-borkóstoló a magyar-skót meccs előtt a Várban!

Június 23-án, azaz holnap a Magyarország-Skócia meccs előtt a pannonhalmi borvidék egyik legjobb borászata, a Babarczi Szőlőbirtok és Pince borait kóstolhatja meg a Budavári Palotában található Szent István Kávéházban. A frissítő borok kostolása mellett a pincészet borászával és tulajdonosával, Babarczi Zsuzsannával is lehet találkozni és beszélgetni a borok világáról, mindezt a magyar-skót EB-meccs előtt.

Óriáskivetítőn nézheted az Eb-meccseket a Várban!
Óriáskivetítőn nézheted az Eb-meccseket a Várban!

Ilyen helyszínen még biztos soha nem szurkoltál a magyar válogatottnak, úgyhogy ha még nem tudod, hol nézed a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit, ne is keresgélj tovább!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.