Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!

Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!

Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?

Április 18-án, csütörtök este a szokásos helyszínen a budavári Pasha Caféban folytatódott a Budai Borszalon rendezvénysorozat, ahol a Vibe & Wine gasztronómiai eseményén a borokat Szentesi József és az Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra szolgáltatta, akik a filoxérában kipusztult magyar fajták feltámasztásának „bolondjai”.  Már írtunk róla, hogy a Budai Borszalon szakmai csapata komoly rendezvénysorozattal készül a tavaszi/nyári szezonra a Budavári Palota legújabb vendéglátóhelyének számító Pasha Caféban, ahol a szervezőknek nem titkolt célja az is, hogy egy exkluzív budavári borklubot alapítsanak a bor szerelmesei számára.

Szentesi József és tanítványai, illetve Krizmanits József borszakértő (Fotó: nagyonvár.hu)

A Budai Borszalon rendszeres programja a "Mester és tanítványai" sorozat, aminek következő eseményén is a mester, Szentesi József lesz az egyik vendég, aki a régi budai szőlőfajták újra felfedezőjeként fontos visszatérő szereplője az esteknek. A feltámasztott borok nagymestere mindig egy tanítványával érkezik, ez alkalommal egyszerre három ifjú titánnal, az Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra tagjaival. A bormanufaktúra tagjai - Juhász Máté, Szűcs Dániel és Takács Bálint nagyon emberközelien és megragadóan meséltek közös szenvedélyükről, amely ezekhez a majdnem eltűnt, fürtökben lógó kincsekhez fűzik őket

Rájöttem, mi mindent veszítettünk el az 1880–1890-es években tetőző filoxérajárványban. Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska, Sárfehér – lehetne még sorolni. Arra gondoltam, ha az Osztrák- Magyar Monarchia idején ezek jók voltak, most miért ne lennének azok?

- hirdették Szentesi mondatait a szervezők a rendezvény beharangozójában.

Két kóstolás között (Fotó: nagyonvar.hu)

A hangulatos estén „Kárpátalja rózsájának”, Balogh Marianna kárpátaljai énekes-zenésznek a csodálatos dalait, illetve népdalokat, valamint magyar költők megzenésített költeményeit hallhattunk. Különleges „vibe” volt, hogy valódi régi magyar népzenei dallamok kísérték a régi borok kóstolóját. A produkciókban Bolya Mátyás, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára volt a zenésztársa.  

Balogh Marianna énekel (Fotó: nagyonvar.hu)

A gasztronómiai élményt az tette teljesebbé, hogy a különleges borok mellett finom sajtokat, illetve gusztusos borfalatkákat és tapaszokat kóstolhattak a vendégek.

Ilyen ízletes sajttálat ehetünk a rendezvényen (Fotó: nagyonvar.hu)

Mi – saját tapasztalataink alapján – melegen ajánljuk a Budai Borszalon rendezvényeit kedves olvasóink számára. A szervezők már meg is hirdették a soron következő rendezvényt, amely május 2-án este lesz a szokásos helyen, a budavári Lovarda épülete mellett található Pasha Caféban,

A Vibe & Wine – A Budai Borszalon keretében a rég elfeledett fajtákon át a forradalmi újításokat kutatva járjuk körbe és mutatjuk be a Kárpát-medence pincéit, mesélni fogunk mindenről, ami a borozás kultúrájához tartozik. Ízeken és tanninokon át az első ásónyomtól a nyáresti koccintásokig, sírástól a nevetésig sok mindenről szó esik majd.

A Budai Borszalon mostani kalandján a Kasnyik Családi Pincészetet látjuk vendégül. "Aprónak mondják családi pincészetüket, miközben az már rég nem mikrovállalkozás. A felvidéki Garam-mente borvidék legmelegebb és napfényben leggazdagabb részén, Kürt községben található Kézműves boraik alapvetően a természet közeli szőlőtermesztés, hagyományos autentikus borkészítési eljárások mellett készülnek. A birtok ma kilenc hektáron terül el, melyet ökológiai rendszerben a hagyományok és valós értékek keresése mellett a család hathatós segítségével lépésről lépésre építettek fel."

- írják a mostani beharangozóban.

De nem felejtjük el a legutóbbi rendezvény art deco stílusjegyekkel készült plakátját sem bemutatni, amelynek titokzatos tervezője, grafikusa LEWART monogrammal látta el a posztert. Kíváncsian várjuk az új plakátot is.

A rendezvény plakátja

Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége
Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége

A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.

Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!
Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!

Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?

Egy mester, három tanítvány és népzene a Budai Borszalonban
Egy mester, három tanítvány és népzene a Budai Borszalonban

Buda legújabb boros gasztrokalandjának, a Vibe & Wine-nak a következő eseményén a borokhoz való hozzáértést Szentesi József és az Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra, a “vibe”-ot pedig Balogh Marianna népzenész és Bolya Mátyás biztosítják.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.