Nagyon sok program lesz a Várban március 15-én

Nagyon sok program lesz a Várban március 15-én

Kiállítások, kézműves foglalkozások, koncertek, ételek, italok, lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere. Mi több: lovas huszárok töltik majd meg a nemzeti ünnepen a Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes lesz, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges, így már most érdemes gondolkodni rajta, ki, merre szeretné vinni a családot.

Várkert Bazár

A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben megtekinthető a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójának válogatása. A Jáky-gyűjtemény részét képező 120 festmény hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét. A kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

Felül a gálya - Zenés Stand-up est 18:00

Petőfi forradalmi költészetének mai földben való csíráztatása versekkel, verselő dalokkal, daloló versekkel a költő születésének 200+1. évfordulója alkalmából – közös gitár- és harmonikakísérettel.

Az előadásban elhangzik majd a Föltámadott a tenger, Megint beszélünk s csak beszélünk, Egy gondolat bánt engemet…, Falu végén kurta kocsma… és még a költő számos ismert költeménye. Helyet kap a klasszikus szavalás is, ám kissé újraértelmezve, megspékelve némi fanyar humorral.

Regisztráció ITT 

Lovarda

10:00-17:00

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

 • Ünnepi kokárda készítése – filcből varrással, gyönggyel
 • Gurigalovacskák készítése
 • Csipeszhuszárok készítése
 • Huszárbajuszok készítése
 • Nemzeti színű zászlók, jelképek készítése

INTERAKTÍV JÁTÉKOK

 • Toborzó harangjáték
 • A harcok során előfordult, hogy a huszárok csengőkkel adtak le jelzéseket, instrukciókat, hogy a közelben lévő ellenséges seregek ne érthessék a hadmozgásokat. Kis huszáraink a játék során ismert huszárdalokat hallgathatnak meg és jászhatnak le kis harangok segítségével.
 • Huszárhajsza
 • Mi is lehet hűségesebb barát egy huszár számára, mint egy ló? Huszárnövendékeknek egy falovacskán galoppozva kell teljesíteniük a furfangos akadálypályát, ahol szlalomban végighaladva kitűzhetnek egy hatalmas kokárdát.
 • Gábor Áron rézágyúja
 • Mit sem ér egy rézágyú, ha nincs hozzá muníció. Mókás feladatokban az ágyúgolyókat kell eljuttatni az ágyúkhoz egy furfangos, kalandokkal teli labirintuson

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.
10:00–13:00 óra közötti részvételi szándék esetén REGISZTRÁCIÓ ITT.
13:00–17:00 óra közötti részvételi szándék esetén REGISZTRÁCIÓ ITT.

FEGYVER- ÉS HARCÁSZATI BEMUTATÓ, JÁTÉKOS TOBORZÓ
14:00 és 16:00

 • Fegyver- és harcászati bemutató: A honvéd hagyományőrző egység szemlélteti a honvédsereg fegyverzetét, és alaki és harcászati bemutatót tart.
 • Toborzó: Kardos verbunk, gyerekeknek toborzó, alapkiképzés fakardokkal, fapuskákkal, ajándék papírcsákókkal

CITERÁS KATONAMESÉK
10:30 és 15:00

Azok a gyerekek – és természetesen felnőttek! –, akik ellátogatnak a „Citerás katonamesék” koncertre, lovak, katonák, kardok megidézésére válogatott népdalokon keresztül élhetik át az 1800-as évek falusi világát. Mindezt citerával – és olykor lantként pengő gitárral – kísérve, a Junior Prima díjas Dömény Krisztián citeraművész vezetésével, Bohus Lizett (citera) és Illés Anna (ének) közreműködésével.

Sőt, akik elég bátrak, ki is próbálhatják majd a hangszert.

AZ 1848/49-ES SZABADSÁGHARC KATONÁI –  FESTMÉNY- ÉS MAKETTKIÁLLÍTÁS
10.30–17:00

 • Kertai Zalán festőművész huszárportréi, csataképei, fegyverábrázolásai
 • A Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrzőivel készült festmények, oktatási anyagok bemutatója
 • Horváth Domokos 3D-s technikával készült 48-as terepasztalai, katonamakettjei

Csikós udvar

A Budavári Palotanegyedben feltűnő huszárok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát idézik. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai teljesítenek szolgálatot honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.10:00–17:00

FEGYVERBEMUTATÓ, TÜZÉRSÉGI PONT ÉS HUSZÁRTÁBORA Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrző csapatának alaki és harcászati bemutatója

 • Fegyver- és harcászati bemutató
  A honvéd hagyományőrző egység szemlélteti a honvédsereg fegyverzetét, és alaki és harcászati bemutatót tart.
 • Toborzó
  Kardos verbunk, gyerekeknek toborzó, alapkiképzés fakardokkal, fapuskákkal, ajándék papírcsákókkal.
 • Honvéd díszjárőr-szolgálat
  13:00 és 15:00 órai kezdettel indul teljes, korhű menetfelszereléssel gyalogsági díszjárőrmenet a Csikós udvar – Főőrség – Oroszlános udvar – Csikós udvar útvonalon, dobszóra, vonós zenészek kíséretével.
 • Tüzérségi pont
  Két ágyú bemutatása a Csikós udvarban és a Lovardában.

ÜNNEPI FÚVÓSZENEKARI KONCERT
11:30, 13:30, 16:30A Zenélő Budapest Huszárzenekarának műsora.

Főőrség

REJTÉLYES TÖRTÉNELEM – A forradalmon túl: mindennapi élet a reformkori Pesten és Budán
Katona Csaba
12:00, 16:00

1848. március 15-e sorsfordító nap volt a magyar történelemben. A forradalom pest-budai eseményeit mindenki ismeri, de vajon milyen is volt a korabeli Pest és Buda? Kik éltek itt? Milyen társadalmi rétegek, milyen vallású és milyen nemzetiségű emberek? Hogyan teltek a hétköznapjaik, hogyan öltözködtek, mivel foglalkoztak, mi szabta meg társadalmi érintkezéseik kereteit, mik voltak a nyilvános terek, ahol közösségi életet éltek, és hogy néztek ki az otthonaik? Katona Csaba történész előadása a történelem „főszereplői” helyett ezúttal a hétköznapi emberek világát, a mindennapi életet mutatja be.

12:00: Regisztráció ITT
16:00: Regisztráció ITT

IMPROVIZÁCIÓS ELŐADÁS – Történelmi RögvEst
10:00, 14:00

A Momentán Társulat idézi fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit. Az interaktív előadással a magyar történelem legizgalmasabb pillanatait és legjelentősebb alakjait elevenítik meg és hozzák testközelbe a közönség ötleteiből táplálkozva.

10:00: Regisztráció ITT
14:00: Regisztráció ITT

Budai várséták

NEM ENGEDÜNK A ’48-BÓL! – történelmi séta

Vezetett séta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc helyszínein a budai Várban. Bemutatják, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, elmesélik, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom.

Indulás helyszíne: De la Motte–Beer-palota (1014 Budapest, Dísz tér 15.)
Időpontok: 11:00, 14:00

11:00: Regisztráció ITT
14:00: Regisztráció ITT

ÚJJÁSZÜLETŐ ÖRÖKSÉGÜNK

Vezetett séta a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló Budavári Palotanegyedben.

Indulás helyszíne: Szent István-terem, Budavári Palota déli összekötő szárnya.
Időpont: 15:00

Regisztráció ITT.

Oroszlános udvar, Budavári Palota déli összekötő szárny

SZENT ISTVÁN-TEREM

Március 15-én ingyenesen látogatható a megújuló Budavári Palotanegyed történelmi díszterme. Az érdeklődők megtekinthetik az újjászületett Szent István-terem iparművészeti csodáit és a hozzá tartozó kiállítást, valamint a Hauszmann-sztori című tárlatot.

A várható nagy érdeklődés miatt javasolt az előzetes online időpontfoglalás, csak korlátozott számban lesz lehetőség a helyszínen is belépőt váltani. 

Szent István szobor
11:30 – 18:00

11.30-12.00 Szekér Színház: A forradalom előestéje
12.00-12.40 Reformkori Hagyományőrzők: palotás bemutató és tanítás
13.00-14.00 Alma együttes koncert
14.00- 15.00 Dudaszó Hallatszik Alapítvány
15.00- 16.00 Tekerő Quintet
16.00-17.00 Operett Színház előadása
17.00-18.00 Ghymes koncert

Hadik szobor
11:30-18:00

11.30-12.00 Nagy Csaba tárogatóművész koncert
12.00-12.40 Népzenék a Kárpát-medencéből I. - Összeállítás virtuóz magyar férfitáncokból. Huszár nóták és 48-as népdalok nagyzenekarral valamint a népi fafúvóshangszerek színes világának bemutatása
13.00- 13.45 Népzenék a Kárpát-medencéből II. - Csárdások. A magyar zenekultúra meghatározó műfajának színes előadása, páros tánccal
13.45- 14.30 Reformkori Hagyományőrzők: palotás bemutató és tanítás
14.45-15.30 Buda Folk Band - Ünnepi koncert. A már jól ismert vagy kevésbé ismert folklorizálódott Petőfi versek nagyzenekari előadásban. Mezőségi, székelyföldi, dunántúli, felvidéki és kalotaszegi népzenék és táncok vonós zenekarral.
15.45-16.30 Népzenék a Kárpát-medencéből III. - Verbunkok. A verbunknak számos fajtája alakult ki a népi kultúrában. Ezek legjellegzetesebb és leglátványosabb, eszközös és anélküli formáinak válogatott előadása
16.45-17.30 Népzenék a Kárpát-medencéből IV. - Virtuóz népi hangszerek. A népzenére jellemző rögtönzéses előadásmódban rejlő, a hangszer adottságait feszegető dallamokra épül ez a műsor amellett, hogy a tánc és zene játékosságára való figyelmet is kihangsúlyozza

Dísz tér
10.00-18.00
Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve bemutatkoznak a hagyományos magyar kézműves mesterek

Gasztro-kulturális sétány
10.00-18.00
Magyar kézműves vendéglátók és kézművesek -
Fortuna utca– Szentháromság tér – Szentháromság utca – Tárnok utca –

Dísz tér
10.00-16.00 „Újra van Budán kutyavásár” - magyar vizslák és egyéb magyar kutyafajták örökbefogadásának elindítása (a tényleges örökbefogadás a rendezvény után történhet meg, az örökbeadó alapítvány körültekintően ellenőrzi, hogy a kutya megfelelő helyre kerül-e)
10.00-18.00 „Tisztelet a Bátraknak!” szabadtéri portrékiállítás
12.00 -16.00 Rondella: Huszártábor – lósimogató (hagyományörző huszárok vezetésével)


Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum


10.00 – 12.00 Kézműves foglalkozás : korabeli papírbáb és kokárda készítése
Helyszín: Barokk Csarnok
10.30 – 11.30 Buda a királyi méltóság széke és trónusa: Tárlatvezetés a megújult középkori palota tereiben
(Gyülekezés: a múzeum előcsarnokában)
11.30 – 12.30 Rejtélyek a Lánchíd történetében: Interaktív tárlatvezetés filmjelenettel
(vezeti: Berhidai Magdolna múzeumpedagógus
Gyülekezés: a múzeum előcsarnokában)
13.00 – 14.30 Kézműves foglalkozás: huszárcsákó és zászló készítése
Helyszín: Barokk Csarnok
14.30 – 15.30 Buda ostroma 1849: Tematikus történeti séta a múzeumban
vezeti: B. Szabó János hadtörténész
Gyülekezés: a múzeum előcsarnokában
(időjárás függvényében, kabátban)
15.30 – 17.00 Kézműves foglalkozás: huszárcsákó és zászló készítése
Helyszín: Barokk Csarnok
15.30 – 16.30 „A legmagyarabb Habsburg”: Történeti séta az újkori palotatörténeti kiállításban József nádorról
Gyülekezés: a múzeum előcsarnokában
vezeti: Dr. Zalka Péter főmuzeológus

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

„Forradalmi Forgatag”

Magyar Kard Napja – a Magyar Kard Napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban időszaki kiállítás nyílt, amely bemutatja a kard, mint történelmi vágófegyver fejlődését a honfoglalás korától napjainkig. Kicsik és nagyok számára egy felfedező füzet teszi kalandossá a kardokkal való megismerkedést.

• Kézműves bemutatók a Magyar Karddal kapcsolatosan – egész napos bemutató során nyerhetnek bepillantást a látogatók a kovácsműhely titkaiba, megtudhatják hogyan és milyen fegyverek készülnek ott.
• Szablyavívó bemutatók – a vívás művészetét a Magyar Szablyavívó Iskola mesterei és növendékei mutatják be, amelynek során a kardvívás technikáiról, fortélyairól derül ki sok érdekesség.
• Hagyományőrző bemutató – a látogatók a múzeumba érkezve a honvéd sereg táborába csöppenhetnek. Huszárok, tüzérek, gyalogosok várják a lelkes újoncokat, hogy megmutassák, hogyan is harcoltak a szabadságharc idején.
• Népi játszóház – a múzeum Díszudvarán számos hagyományőrző népi ügyességi játék várja a látogatókat, amelyekben minden korosztály örömét lelheti és próbára teheti magát.
• Kézműves foglalkozás – maradandó élmény és emlék; március 14-én és 15-én kreatív kézműves programokkal várják az alkotni vágyókat, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.
• Táncház – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái és zenészei közreműködésével délután táncházba mindenkit szeretettel látnak, hogy közösen járják a verbunkost.
• Múzeumpedagógiai foglalkozások – A Forradalmi Forgatag hetén többféle múzeumpedagógiai foglalkozással várják az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc témájában tanulni vágyókat. Ennek során minden érdeklődő testközelből ismerkedhet meg a kor fegyvereivel. A „Jelszavaink valának” című állandó kiállítás teljessé teszi a megemlékezést: bemutatja a szabadságharc kiemelkedő alakjait, bepillantást enged a forradalom és szabadságharc eseményeibe, harcoló katonáinak életébe.


Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

10.00-18.00
Kalandos időutazás, melynek során végigjárhatják az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhetik annak legfontosabb eseményeit, szereplőit.

Húsvéti vásárral is vár a Vár
Húsvéti vásárral is vár a Vár

Március 28-án 10-14 óráig húsvéti vásárt és pikniket tart a Budavári Önkormányzat az Európa ligetben. Kicsiket és nagyokat is várnak szeretettel.

Itt mindent megtudhat az újjászületés és az elmúlás ünnepéről
Itt mindent megtudhat az újjászületés és az elmúlás ünnepéről

Ha cseresznyevirágzás, akkor Budai Vár. A Tóth Árpád sétány japán díszcseresznyefáinak virágzása már-már zarándokhellyé tette a budai Várnegyed nyugati peremén futó várfalat. Könnyű megközelíthetőség, pazar panoráma és hamisítatlan tavaszi zsongás várja azokat, akiknek fürdőzni támad kedvük a tavaszi napsütésben. Most ráadásul rengeteg érdekességet megtudhatnak az érdeklődők a Várban a szakuráról, azaz a cseresznyevirágzásról.

Az elektronikus zene újabb ikonja látogat nyáron az Oroszlános udvarba
Az elektronikus zene újabb ikonja látogat nyáron az Oroszlános udvarba

Az elektronikus zene világában olykor feltűnnek olyan tehetségek, akik nemcsak hogy meghatározzák a műfaj irányát, de igazi ikonokká válnak. Ilyen alak a brit DJ és producer, Hot Since 82 is, akinek a fesztiválszezonok idején eléggé tele van a naptára, de idén Budapestre is ellátogat. Méghozzá a Budai Várba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.