Már csak két nap és megelevenedik a 100 évvel ezelőtti Várnegyed

Már csak két nap és megelevenedik a 100 évvel ezelőtti Várnegyed

Az Animatiqua stúdió legújabb filmjének előzetesében olyan lenyűgöző és különleges képek kelnek életre, amelyek a Budai Vár szerelmesei és rajongói számára biztosan egyet jelentenek a földi csodával. A 100 éves képek megmozdulnak, és ott állnak előttünk a régmúlt emberei, ott zajlik a száz évvel ezelőtti élet, szinte ugyanolyan elevenen, amikor még annak szereplői, főhősei éltek és éreztek.

Az Animatiqua kreatív stúdió - Kondacs Andrástól stúdióalapító ötlete alapján – a Fortepan képeit, fotóit már korábban is felhasználta arra, hogy azokat animálva megelevenítse a régmúlt állóképeit. Az állóképből így kvázi mozgókép lesz, és ez a különleges hatás olyan nosztalgikus élményt nyújt, hogy az embernek szinte belesajdúl a szíve.

Egy kép felér ezer szóval, egy film felér ezer képpel

- hangzik a kreatív stúdió mottója.

Az állóképeken felröppenő madarak, a folydogáló patak, a pocsolyában megcsillanó, elszálló felhők, egy a háttérben elhaladó autó mind-mind részei ennek a csodának, szépséges illúziónak, az ember lelkét simogató önbecsapásnak.

1944–45-ben, a második világháború alatt a budai Várnak és környékének súlyos ostromot kellett kiállnia, mert a kormányzati funkciójú épületek miatt komoly célpontnak számított. 1946-ban kezdődött meg a vár és a polgárváros régészeti feltárása és helyreállítása. A második világháborúban a Budavári Palota és a Várnegyed jelentős része is elpusztult. A műemlék épületek egy részét az 1960-as évek során közel eredeti formájukban újjáépítették, helyreállították, egy részét pedig lebontották. A foghíjtelkekre sokszor modern, vasbeton vázas épületek kerültek. Ezt a kis részletet a Budapest Születése című rövidfilmünkből vágtuk ki és a teljes filmet november 16.-án mutatjuk majd be nektek.

- hangzik a beharangozóban. Mi pedig már NAGYON VÁRjuk! Addig itt egy kis előzetes, pontosabban kettő 😊

Budavári villában lógott az a Courbet-festmény, amit festékszóróval rongáltak meg egy francia múzeumban
Budavári villában lógott az a Courbet-festmény, amit festékszóróval rongáltak meg egy francia múzeumban

Tegnapi hír, hogy két aktivista „MeToo” feliratot fújt Gustave Courbet L’Origine du monde azaz A világ eredete című világhírű erotikus festményére a metzi Pompidou Központban. A női vaginát ábrázoló képet a párizsi Musée d’Orsay adta kölcsön egy időszaki kiállításra az intézménynek. De a történet még pikánsabb, hiszen ennek a festménynek van egy elég erős magyar, a budai Várnegyedhez kapcsolódó vonatkozása is!

Előkerült Senyei Károly egyik elveszettnek hitt szobra!
Előkerült Senyei Károly egyik elveszettnek hitt szobra!

Az alkotás Pesten, egy a közönségtől elzárt, nem látogatható, lezárt területen került elő, egész pontosan a jelenleg luxusszállodaként működtetett New York Palota egyik raktári szárnyából nyíló kis udvarra helyezték át a szobrot.

Táncsics börtönénél is megemlékeznek a forradalomról
Táncsics börtönénél is megemlékeznek a forradalomról

Ünnepi megemlékezést tart az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a Budai Polgári Közösség.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.