Hétvégén került megrendezésre a XI. Hadik Bál

Hétvégén került megrendezésre a XI. Hadik Bál

A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium tizenegyedik éve rendezi meg a Hadik András Hagyományőrző Jótékonysági Bált, amelyre idén mi is ellátogattunk. A jótékonysági bál célja az ukrajnai háború miatt különösen nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarság, illetve a külhoni magyar oktatás megsegítése volt. A rendezvényen mutattuk be a bál közönsége számára a Nagyon Vár iskolatörténeti kisfilmjét. Hamarosan itt, a portálunkon is látható lesz a várkerületi iskolákat bemutató filmsorozatunk következő epizódja!

Több száz vendég vett részt a hétvégén megtartott Hadik András Jótékonysági Bálon. Kevesen tudják, de a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium a főváros legrégebbi középiskolája, az intézményt 1687-ben a jezsuiták gimnáziumaként alapította Széchényi György esztergomi érsek. A következő évszázadok viharos időszakaiban is az egyik legjobb és legnevesebb magyar almamaterként tartották számon, amelynek olyan neves diákjai voltak, mint Andrássy Gyula, Eötvös József, Semmelweis Ignác, vagy éppen Márai Sándor. A gimnázium egykori növendékei rendezték az első magyar nyelvű színi előadásokat Budán, 1843-ban itt alapították meg hazánk első Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékét, 1885-ben pedig az első magyar iskolai futball mérkőzés helyszíne volt az intézmény. A Szabó Ilonka utcában található iskola a kommunista hatalomátvételt követő államosítás után 2000-ben került vissza eredeti tulajdonosához, azóta pedig virágzik az iskola.

A hagyományteremtés egyik szép példája a XI. Hadik András Hagyományőrző Jótékonysági Bál is, amelyre idén mi is ellátogattunk. A rendezvény fővédnöke Dr. Erdő Péter esztergomi érsek, bíboros és Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes voltak.

Történelmi hagyományok nélkül egy nemzet csak hullócsillag, ezért törekszünk a jövőben is arra, hogy óvjuk, ápoljuk nemzeti kincseinket

- mondta el nyitóbeszédében Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára.

Vitályos Eszter nyitóbeszéde (Fotó: MTI)

A Díszteremben az ünnepi köszöntők után immáron tradicionálisan díszes egyenruhába öltözött huszárbevonulással, valamint palotás tánccal folytatódott a műsor. A palotás nem mellesleg az egykori várak, kastélyok dísztermeiről kapta a nevét. Ezután a táncparketté volt a főszerep, amelyhez idén is a Madarak zenekar húzta a talp alá valót. A borozóban széles borválaszték volt, de emellett a Laposa Birtok borait borkóstolón is bemutatták az borbarát vendégeknek, a kávézóban és a teaházban meleg italokkal, finom süteményekkel várták a báli közönséget. Az ízletes vacsoramenüt idén a budavári Szent István Kávéház biztosította.

Az idei Hadik-díjat Schmittné Makray Katalin adta át Popovics Bélának, aki a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában és a Szent István Líceumban tanít magyar irodalmat, valamint művészettörténetet, továbbá Kárpátalja és Munkács múltját kutatja. Ezután többek között a Hadik-díjjal jutalmazott Popovics Béla és Szarka György geológus, Örökség-díjasok előadását a magyar nemzet múltjáról és jelenéről szóló előadásán is. De itt a bálon került sor a főváros egyik legrégebbi iskolájáról szóló kisfilm premiervetítésére is, amit a Nagyon Vár csapata készített idén, s amit hamarosan itt a portálon is bemutatunk kedves olvasóinknak. ű

Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást!

(A nyitókép: MTI)

Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben
Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben

1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével fővárosunk, Budapest. Az évforduló okán nyílt meg a Magyar Nemzeti Galéria “Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítása, ami a nagy sikerre való tekintettel április 7-ig meghosszabbítva látogatható.

Mátyás király Corvina könyvtárának két újabb darabja is megérkezett az Országos Széchényi Könyvtárba
Mátyás király Corvina könyvtárának két újabb darabja is megérkezett az Országos Széchényi Könyvtárba

Több mint száz kulturális rendezvényt tartanak idén a magyar–török kulturális évadban. A nagyszabású eseménysorozattal mindkét országban megünneplik Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulóját. Hétfőn az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt kiállítás.

Az ostromra és a kitörésre emlékeznek a Várban
Az ostromra és a kitörésre emlékeznek a Várban

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen emlékezik meg az I., II. és XII. kerületi önkormányzat, V. Naszályi Márta, Őrsi Gergely és Pokorni Zoltán polgármesterek közösen emlékeznek az ostrom katonai és civil áldozataira, illetve Budapest ostromának tragikus végjátékáról.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.