![Balaton, Bordeaux és a Budai Vár](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/64a55632711a5838d0f65dd2_s%C3%B6ptei_01.jpg)
Balaton, Bordeaux és a Budai Vár
A Savoyai Terasz Facebook-oldalán találtunk rá az eseményre, amely a Balatoni Borászok Budán című ingyenes rendezvénysorozatot népszerűsítette. A program izgalmasnak ígérkezett, hiszen a Balatonfüred–Csopaki Történelmi Borvidék borászatai közül a nemzetközi díjaival valóban kiemelkedik Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Pincészet vezetője. Elmentünk és nem csalódtunk.
Eleve milyen szuper ötlet, hogy ilyenkor nyáron nem csak mi megyünk Budáról a Balatonra, hanem egy picit a Balaton is eljön hozzánk a Budára, ha máshogyan nem is, de legalább néhány neves balatoni borász által. Néhány percet késtünk a rendezvényről az Attila út felújítási munkálatai miatt, érkezésünkkor a borásszal már Kassai Endre, neves borszakíró beszélgetett.
A meglehetősen jó hangulatú és érdekfeszítő beszélgetésbe a borvidék sajátosságai mellett, a bortrendekben a rendszerváltás óta bekövetkezett változások is szóba kerültek, de hallhattunk sok érdekes történetet a borkészítésről, a különböző technológiákról, sőt még a pezsgőkészítésről is kaptunk némi ízelítőt.
A Lendület, a Hangulat és a Varászlat fantázianevekre keresztelt borokat is megkóstoltuk. És igazolást nyertek a Savoyai Terasz beharangozójában olvasott sorok, miszerint:
Söptei Zsolt Pincészete évről évre olyan kivételes tételeket tölt palackokba, mint a világ legrangosabb és legnagyobb múltú borminősítő eseményén, a Bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen 2021-ben aranyérmes „Hangulat” névre keresztelt száraz sárgamuskotály, vagy a 2020-ban ugyancsak aranyérmes ’18-as „Varázslat” olaszrizling.
Kimagasló franciaországi eredményeik krónikája immár több, mint egy évtizedre nyúlik vissza, amikor 2010-ben első Bordeaux-i elismerésüket vehették át.
Mi pedig a tegnapi szuper program után nagyon várjuk a Balatoni Borászok Budán című ingyenes rendezvénysorozat újabb eseményét.
![](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/64a5563f711a5838d0f667ae_s%C3%B6ptei.jpg)
![Olyan terasz nyílt a Várban, hogy szem nem marad szárazon](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/668e4cff767296805dc18f0c_4.jpg)
No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.
![Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/6638ae639225d43bcf8148f5_demeter.jpg)
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.
![Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/662a7f564606951384343f10_fokep.jpg)
Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?