Balaton, Bordeaux és a Budai Vár

Balaton, Bordeaux és a Budai Vár

A Savoyai Terasz Facebook-oldalán találtunk rá az eseményre, amely a Balatoni Borászok Budán című ingyenes rendezvénysorozatot népszerűsítette. A program izgalmasnak ígérkezett, hiszen a Balatonfüred–Csopaki Történelmi Borvidék borászatai közül a nemzetközi díjaival valóban kiemelkedik Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Pincészet vezetője. Elmentünk és nem csalódtunk.

Eleve milyen szuper ötlet, hogy ilyenkor nyáron nem csak mi megyünk Budáról a Balatonra, hanem egy picit a Balaton is eljön hozzánk a Budára, ha máshogyan nem is, de legalább néhány neves balatoni borász által. Néhány percet késtünk a rendezvényről az Attila út felújítási munkálatai miatt, érkezésünkkor a borásszal már Kassai Endre, neves borszakíró beszélgetett.

A meglehetősen jó hangulatú és érdekfeszítő beszélgetésbe a borvidék sajátosságai mellett, a bortrendekben a rendszerváltás óta bekövetkezett változások is szóba kerültek, de hallhattunk sok érdekes történetet a borkészítésről, a különböző technológiákról, sőt még a pezsgőkészítésről is kaptunk némi ízelítőt.

A Lendület, a Hangulat és a Varászlat fantázianevekre keresztelt borokat is megkóstoltuk. És igazolást nyertek a Savoyai Terasz beharangozójában olvasott sorok, miszerint:

Söptei Zsolt Pincészete évről évre olyan kivételes tételeket tölt palackokba, mint a világ legrangosabb és legnagyobb múltú borminősítő eseményén, a Bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen 2021-ben aranyérmes „Hangulat” névre keresztelt száraz sárgamuskotály, vagy a 2020-ban ugyancsak aranyérmes ’18-as „Varázslat” olaszrizling.
Kimagasló franciaországi eredményeik krónikája immár több, mint egy évtizedre nyúlik vissza, amikor 2010-ben első Bordeaux-i elismerésüket vehették át.

Mi pedig a tegnapi szuper program után nagyon várjuk a Balatoni Borászok Budán című ingyenes rendezvénysorozat újabb eseményét.

Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége
Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége

A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.

Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!
Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!

Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?

Egy mester, három tanítvány és népzene a Budai Borszalonban
Egy mester, három tanítvány és népzene a Budai Borszalonban

Buda legújabb boros gasztrokalandjának, a Vibe & Wine-nak a következő eseményén a borokhoz való hozzáértést Szentesi József és az Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra, a “vibe”-ot pedig Balogh Marianna népzenész és Bolya Mátyás biztosítják.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.