Megújult és megnyitott a Karakas pasa tornya a Budavári Palotanegyedben

Megújult és megnyitott a Karakas pasa tornya a Budavári Palotanegyedben

A Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként megújult a Karakas pasa tornya, ahol kávézó, ajándékbolt és információs pult is várja a vendégeket. És ez még nem minden: a Csikós-udvar északi végében álló XVII. századi épület mellett egy Török kertet is létrehoztak. Hamisítatlan naplementében gyönyörködős teraszon tölthetik el a forró nyári órákat az ide látogatók.

A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, hiszen a terület a budai Vár védelmi rendszerének részét képezte. Ebben a falszorosban jött létre a török hódoltság alatt az Újnegyed nevű városrész, ahol Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül a tornyot építette. A sarokbástya két és fél évszázad alatt több ostromot is túlélt, sőt még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját – mondta a felújított épület csütörtöki megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Karakas pasa tornyához kapcsolódó török kert a néhai Oszmán Birodalom egykori legészakibb nagyvárosának keleti hangulatú kertjeit idézi fel, és tiszteleg azok előtt is, akik több évszázadon keresztül az Újnegyed területén kertészkedéssel, kertműveléssel foglalkoztak. Az itt található mediterrán növények és a keleties jellegű csobogó a forró nyári időben kellemes, hűsítő mikroklímát teremtenek a Vár kövei között

- fogalmazott Sikota Krisztina.

Hozzátette: a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a szocializmus évtizedeiben elbontották, és a helyükön kavicsos rézsűt alakítottak ki, de a városrész századfordulós szépségét helyreállítják az elpusztult épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrzik azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket.

A Karakas pasa tornya nem csak új külsőt kapott, hanem a belső terek is megújultak: kávézó, ajándékbolt, mosdó és információs pult is várja a vendégeket.

A Pasha Café keleties tapasokkal, édességekkel, kávékülönlegességekkel és pazar signature koktélokkal szolgálja ki az igényeket.

Így:

Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben
Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben

1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével fővárosunk, Budapest. Az évforduló okán nyílt meg a Magyar Nemzeti Galéria “Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítása, ami a nagy sikerre való tekintettel április 7-ig meghosszabbítva látogatható.

Mátyás király Corvina könyvtárának két újabb darabja is megérkezett az Országos Széchényi Könyvtárba
Mátyás király Corvina könyvtárának két újabb darabja is megérkezett az Országos Széchényi Könyvtárba

Több mint száz kulturális rendezvényt tartanak idén a magyar–török kulturális évadban. A nagyszabású eseménysorozattal mindkét országban megünneplik Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulóját. Hétfőn az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt kiállítás.

Az ostromra és a kitörésre emlékeznek a Várban
Az ostromra és a kitörésre emlékeznek a Várban

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen emlékezik meg az I., II. és XII. kerületi önkormányzat, V. Naszályi Márta, Őrsi Gergely és Pokorni Zoltán polgármesterek közösen emlékeznek az ostrom katonai és civil áldozataira, illetve Budapest ostromának tragikus végjátékáról.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.