Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben

Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben

1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével fővárosunk, Budapest. Az évforduló okán nyílt meg a Magyar Nemzeti Galéria “Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítása, ami a nagy sikerre való tekintettel április 7-ig meghosszabbítva látogatható.

A fotókiállítás tavaly novemberben Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt meg. A több mint száz művet felvonultató, a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként igazi virágkorát élte – tájékoztatta az MTI-t a galéria.

Mint korábban írtunk róla, a tárlaton olyan fotók kerülnek bemutatásra, amelyek a kiegyezést követően kibontakozó urbanizáció korszakát, a magyar főváros virágkorát mutatják be. Budapest, az Osztrák-Magyar Monarchián belül – az osztrák fővároshoz, Bécshez hasonlóan - fővárosi státuszt kapott és olyan mértékű városiasodás indult meg, ami mai ésszel szinte felfoghatatlan. A november 15-én megnyílt kiállítás a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményének anyagából kölcsönözve (1903–1912) sztereoképek és képeslapfotókkal varázsolja elénk a megszülető világvárost.

A porcelánjáról híres németországi Meißenben 1793-ban alapította meg a Brück család a Brück & Sohn néven sikeressé vált képeslapgyártó céget, amely hét generáció vezetésével egészen 2019 márciusáig, azaz 226 éven át töretlenül működött. A Brück & Sohn – sok német város mellett – Budapestről is készített képeslapokat, a mindezekhez tartozó fotóanyagot a Brück család a drezdai Deutsche Fotothek archívumnak adta el. A magyar fővárosról készült több mint 500-féle képeslap itthon eddig ismeretlen anyagára a Fortepan kutatói bukkantak rá. A digitalizált képek a kiállítás megnyitása után a Fortepan fotóarchívumban is elérhetők lesznek.

Ha akkora költő volnék, amekkora szeretnék lenni, a magyar nemzeti eposzt nem Attiláról, vagy Zrínyi Miklósról írnám meg, hanem Budapest városáról, a mi legnagyobb és legcsodálatosabb hősi cselekedetünkről, mert ez az, amire nincs példa másutt, ez az, amiben egyéniek vagyunk, ez az, amivel helyet váltottunk magunknak a világban.

- idézik a kiállításon Ignotus Hugó (1869-1949), a Nyugat alapító főszerkesztőjének 1903-ban papírra vetett sorait.

Hogy Budapest milyen különleges, arról a Magyar Nemzeti Galériában április 7-ig bárki meggyőződhet. A kiállításon már mi is jártunk, kedvcsinálónkat ITT találják.

Előkerült Senyei Károly egyik elveszettnek hitt szobra!
Előkerült Senyei Károly egyik elveszettnek hitt szobra!

Az alkotás Pesten, egy a közönségtől elzárt, nem látogatható, lezárt területen került elő, egész pontosan a jelenleg luxusszállodaként működtetett New York Palota egyik raktári szárnyából nyíló kis udvarra helyezték át a szobrot.

Táncsics börtönénél is megemlékeznek a forradalomról
Táncsics börtönénél is megemlékeznek a forradalomról

Ünnepi megemlékezést tart az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a Budai Polgári Közösség.

Bejárható lesz a Budavári Palota
Bejárható lesz a Budavári Palota

A Nemzeti Hauszmann Program részeként hamarosan visszaállítják a Budavári Palota eredeti megjelenését és belső tereinek nagy részét is újjáépítik. Az első emeleti magasságban körbefutó, többszáz méter hosszan egymásba nyíló teremsor, az anfilád is újjászületik, így újra átjárhatóvá és bejárhatóvá válnak a szétdarabolt épületrészek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.