![Történelmi szőlőfajták a vártoronyban – különleges borkostóló lesz a Budavári Palotanegyedben](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/65e21448555bbbdd6d4ae3e4_pasha_torony_epiteszforum_02.jpg)
Történelmi szőlőfajták a vártoronyban – különleges borkostóló lesz a Budavári Palotanegyedben
A tavalyi, Balatoni Borászok Budán címmel megrendezett négy alkalmas rendezvénysorozat sikerén felbuzdulva a szervezők idén már nagyobbat álmodtak. A magyar borászokkal történő pódiumbeszélgetés-sorozat után 2024-ben egy komplexebb boros rendezvénysorozattal várja vendégeit a Budavári Palotanegyed. Történelmi borfajták történelmi környezetben történő bemutatásával kezdődik az évad.
A XVII. században épült, majd a XIX. század végén részben elbontott török ágyútorony nemrégiben felújított és átadott Karakas pasa tornyában található Pasha Café ad ottont idén a „Vibe &Wine - a Budai Borszalon" című 12 alkalmas borkóstoló-zenés pódiumbeszélgetés sorozatának.
![](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/65e214bb34ab964c80a42843_karakaspasa03.jpg)
A „Vibe &Wine” fantázianévre keresztelt a klasszikus borkóstolók dramaturgiáját teljesen felülírja:
A borászokkal nem csak mustfokról, tanninról meg talajadottságokról beszélgetünk, hanem személyes inspirációkról, küzdelmekről, életútról is. A minden alkalommal élőzenés kíséret színesíti az együttléteket; gitárművész, csellista vagy bakelit DJ fog a megidézett dallamvilággal reflektálni az elhangzottakra és a kóstolt tételekre. Mindezek révén igyekszünk intenzívebben bevonni a közönségünket is a megismerésbe, mindezek együtt nyújtják és fokozzák azt a vibrálást-pezsgést, amely a sorozat címében is megjelenik.
- foglalta a Nagyon Vár kérdésére össze a rendezvény különlegességét a pódiumbeszélgetések házigazdája, Kassai Endre.
![](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/65e21505d18e0a1467ab584a_pasa_tornya_turizmuscom_szerdahelyi_krisztina.jpg)
Az első, március 7-én megrendezett eseményen este 18:30-tól a régi magyar szőlőfajták, és az azokból készített borok bemutatására kerül majd sor. Szentesi József, a Borászok Borásza, aki számos filoxéravész előtti régi fajtát megmentett és "feltámasztott" visszatérő vendége a szervezők bormustrás rendezvényeinek, plusz egy "tanítványa", tehát olyan fiatal borász, aki klónokat vett át tőle és bort készít belőlük, mint például a csókaszőlő, a tihanyi kék, a vörös dinka vagy a purcsin.
A rendezvény különlegességét mutatja, hogy az említett fajtákból nagyon kevés bor készül, azonban a „Vibe &Wine” rendezvényein meg lehet majd őket kóstolni.
Az első alkalom már nagyon közel van, március 7-én csütörtökön este kezdünk Szentesi Józseffel és a gyöngyöspatai fiatal borásszal Losonczi Bálinttal.
- mondta Kassai Endre, borszakíró.
![](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/65e215d2866ffccb0728d520_pasha_torony_epiteszforum.jpg)
Akit érdekelnek a további részletek, az a borkóstolóról az alábbi Facebook-eseményen olvashat.
Jegyvásárlás pedig az alábbi linken történik.
![Olyan terasz nyílt a Várban, hogy szem nem marad szárazon](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/668e4cff767296805dc18f0c_4.jpg)
No, meg száj sem. Amikor ugyanis éppen nem marad tátva a panoráma láttán, akkor különlegesebbnél különlegesebb pezsgőkkel és borokkal lehet ingerelni benne az ízlelőbimbókat a Magyar Nemzeti Galéria első emeletén, aminek ez a pazar, városra néző helyisége a BudaBest terasz nevet kapta, és a hét elején fogadta az első vendégeit.
![Demeter Zoltán lesz A Budai Borszalon vendége](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/6638ae639225d43bcf8148f5_demeter.jpg)
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.
![Négy bolond százat csinált - Budavár legújabb boros gasztro-kalandján jártunk!](https://cdn.prod.website-files.com/634fbfa602ed21b83fda471d/662a7f564606951384343f10_fokep.jpg)
Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?