Történelmi szőlőfajták a vártoronyban – különleges borkostóló lesz a Budavári Palotanegyedben
A tavalyi, Balatoni Borászok Budán címmel megrendezett négy alkalmas rendezvénysorozat sikerén felbuzdulva a szervezők idén már nagyobbat álmodtak. A magyar borászokkal történő pódiumbeszélgetés-sorozat után 2024-ben egy komplexebb boros rendezvénysorozattal várja vendégeit a Budavári Palotanegyed. Történelmi borfajták történelmi környezetben történő bemutatásával kezdődik az évad.
A XVII. században épült, majd a XIX. század végén részben elbontott török ágyútorony nemrégiben felújított és átadott Karakas pasa tornyában található Pasha Café ad ottont idén a „Vibe &Wine - a Budai Borszalon" című 12 alkalmas borkóstoló-zenés pódiumbeszélgetés sorozatának.
A „Vibe &Wine” fantázianévre keresztelt a klasszikus borkóstolók dramaturgiáját teljesen felülírja:
A borászokkal nem csak mustfokról, tanninról meg talajadottságokról beszélgetünk, hanem személyes inspirációkról, küzdelmekről, életútról is. A minden alkalommal élőzenés kíséret színesíti az együttléteket; gitárművész, csellista vagy bakelit DJ fog a megidézett dallamvilággal reflektálni az elhangzottakra és a kóstolt tételekre. Mindezek révén igyekszünk intenzívebben bevonni a közönségünket is a megismerésbe, mindezek együtt nyújtják és fokozzák azt a vibrálást-pezsgést, amely a sorozat címében is megjelenik.
- foglalta a Nagyon Vár kérdésére össze a rendezvény különlegességét a pódiumbeszélgetések házigazdája, Kassai Endre.
Az első, március 7-én megrendezett eseményen este 18:30-tól a régi magyar szőlőfajták, és az azokból készített borok bemutatására kerül majd sor. Szentesi József, a Borászok Borásza, aki számos filoxéravész előtti régi fajtát megmentett és "feltámasztott" visszatérő vendége a szervezők bormustrás rendezvényeinek, plusz egy "tanítványa", tehát olyan fiatal borász, aki klónokat vett át tőle és bort készít belőlük, mint például a csókaszőlő, a tihanyi kék, a vörös dinka vagy a purcsin.
A rendezvény különlegességét mutatja, hogy az említett fajtákból nagyon kevés bor készül, azonban a „Vibe &Wine” rendezvényein meg lehet majd őket kóstolni.
Az első alkalom már nagyon közel van, március 7-én csütörtökön este kezdünk Szentesi Józseffel és a gyöngyöspatai fiatal borásszal Losonczi Bálinttal.
- mondta Kassai Endre, borszakíró.
Akit érdekelnek a további részletek, az a borkóstolóról az alábbi Facebook-eseményen olvashat.
Jegyvásárlás pedig az alábbi linken történik.
A Tokaji borvidék megkerülhetetlen alakja érkezik május 16-án este 7 órakor a Pasha Cafeba, az estet pedig Onczay Zoltán csellóművész kíséri majd. Ez azért izgalmas párosításnak ígérkezik.
Folytatódott Buda legújabb boros gasztronómiai kalandja, ahol nem csak a különböző, korábban kipusztultnak tartott magyar borfajtákat, de a mögöttük álló történeteket is megismerhette a Budai Borszalon közönsége. Az biztos, hogy az egykori magyar fajtáknak újabb rajongói, „bolondjai” lettek. Ők már jól tudják, hogy mi az a Csóka, Szerémi zöld, Tihanyi és Tarcali kék, Laska és Sárfehér. Önök tudják vajon?
Buda legújabb boros gasztrokalandjának, a Vibe & Wine-nak a következő eseményén a borokhoz való hozzáértést Szentesi József és az Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra, a “vibe”-ot pedig Balogh Marianna népzenész és Bolya Mátyás biztosítják.