
Történelmi szőlőfajták a vártoronyban – különleges borkostóló lesz a Budavári Palotanegyedben
A tavalyi, Balatoni Borászok Budán címmel megrendezett négy alkalmas rendezvénysorozat sikerén felbuzdulva a szervezők idén már nagyobbat álmodtak. A magyar borászokkal történő pódiumbeszélgetés-sorozat után 2024-ben egy komplexebb boros rendezvénysorozattal várja vendégeit a Budavári Palotanegyed. Történelmi borfajták történelmi környezetben történő bemutatásával kezdődik az évad.
A XVII. században épült, majd a XIX. század végén részben elbontott török ágyútorony nemrégiben felújított és átadott Karakas pasa tornyában található Pasha Café ad ottont idén a „Vibe &Wine - a Budai Borszalon" című 12 alkalmas borkóstoló-zenés pódiumbeszélgetés sorozatának.

A „Vibe &Wine” fantázianévre keresztelt a klasszikus borkóstolók dramaturgiáját teljesen felülírja:
A borászokkal nem csak mustfokról, tanninról meg talajadottságokról beszélgetünk, hanem személyes inspirációkról, küzdelmekről, életútról is. A minden alkalommal élőzenés kíséret színesíti az együttléteket; gitárművész, csellista vagy bakelit DJ fog a megidézett dallamvilággal reflektálni az elhangzottakra és a kóstolt tételekre. Mindezek révén igyekszünk intenzívebben bevonni a közönségünket is a megismerésbe, mindezek együtt nyújtják és fokozzák azt a vibrálást-pezsgést, amely a sorozat címében is megjelenik.
- foglalta a Nagyon Vár kérdésére össze a rendezvény különlegességét a pódiumbeszélgetések házigazdája, Kassai Endre.

Az első, március 7-én megrendezett eseményen este 18:30-tól a régi magyar szőlőfajták, és az azokból készített borok bemutatására kerül majd sor. Szentesi József, a Borászok Borásza, aki számos filoxéravész előtti régi fajtát megmentett és "feltámasztott" visszatérő vendége a szervezők bormustrás rendezvényeinek, plusz egy "tanítványa", tehát olyan fiatal borász, aki klónokat vett át tőle és bort készít belőlük, mint például a csókaszőlő, a tihanyi kék, a vörös dinka vagy a purcsin.
A rendezvény különlegességét mutatja, hogy az említett fajtákból nagyon kevés bor készül, azonban a „Vibe &Wine” rendezvényein meg lehet majd őket kóstolni.
Az első alkalom már nagyon közel van, március 7-én csütörtökön este kezdünk Szentesi Józseffel és a gyöngyöspatai fiatal borásszal Losonczi Bálinttal.
- mondta Kassai Endre, borszakíró.

Akit érdekelnek a további részletek, az a borkóstolóról az alábbi Facebook-eseményen olvashat.
Jegyvásárlás pedig az alábbi linken történik.

A 2025-ben immáron tizennegyedik alkalommal megrendezett gasztrokulturális kaland, a legszínvonalasabb ilyen jellegű program a hazai piacon. A különleges helyszín és a még különlegesebb exkluzív programok olyan színvonalat nyújtanak, amellyel nem igazán lehet versenyezni bor és kultúra kombinációjában. Az MNG egyik legnépszerűbb programsorozata holnap is várja a magas kultúra és a magas minőségű borok szerelmeseit. Mi biztosan ott leszünk!

Nem csak finom kávék és egzotikus limonádék, de különleges koktélok, pezsgők és borok is vártak bennünket a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti történelmi teraszán, amelynek pazar, az egész magyar fővárost felölelő történelmi panorámája bizonyos tekintetben minden más teraszt kenterbe ver.

A Budai Borszalon soron következő gasztronómiai kalandján Szörényi Leventét és fia, Szörényi Örs borait kóstolhatjuk meg. A 2025. április 25-én, pénteken este hét órára meghirdetett borkóstoló ezúttal is a Budavári Palotanegyed egyik legkülönlegesebb helyén, a a Karakas Pasa Tornyában található Pasha Caféban kerül megrendezésre.