Izgalmas előadásokkal készül a Nemzeti Galéria a Munkácsy-évfordulóra

Izgalmas előadásokkal készül a Nemzeti Galéria a Munkácsy-évfordulóra

Idén februárban ünnepeljük Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulóját. Egy olyan művészét, akit a maga korában nem csak itthon, hanem a nagyvilágban is a legnagyobbak között emlegettek. Az MNG előadás-sorozatának célja, hogy látogatók számára kiegészítsék a kiállítások nyújtotta élményeket, és így tesznek a világot meghódító festő műveivel kapcsolatban is.

Nincs még egy olyan 19. századi magyar festő, akinek életútja Munkácsyéhoz fogható volna. Mesébe illő társadalmi felemelkedése – a magyar ugarról a párizsi elitig –, a Munkácsy-mítosz, miszerint a festő szegény asztalosinasból a világhírességig vitte, már saját korában megbabonázta a közönséget és a fiatal művészeket.  

Munkácsy a 19. század végi Párizs egyik fő híressége, palotája a nagyvilági társasági élet kiemelkedő látványossága, ő maga pedig, már külső megjelenésében is, ennek a társasági életnek az egyik különös és meghatározó alakja volt - emlékeztet az MNG programajánlójában.

Mi volt Munkácsy titka? Hogyan tett szert a mester ilyen rendkívüli hírnévre? Milyen tényezők és személyek állnak híressége hátterében? 

- ezeket a kérdéseket járja körül Krasznai Réka művészettörténész előadása február 24-én 3 órától. 

Jegyek ITT kaphatók.

És ezzel még nem érnek véget a Munkácsy programok:

Február 25-én az MNG állandó kiállításának Munkácsy-képei között sétálva felidézik a művész életének fontosabb eseményeit, s a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek az életmű leghíresebb alkotásaival. Külön is szót ejtenekj Munkácsy nőábrázolásainak modernségéről, s alaposan összehasonlítják a Poros út kétféle változatát is. 

A tárlatlátogatást Bellák Gábor vezeti, jegyek online, illetve a helyszínen is vásárolhatók.

Húsvéti vásárral is vár a Vár
Húsvéti vásárral is vár a Vár

Március 28-án 10-14 óráig húsvéti vásárt és pikniket tart a Budavári Önkormányzat az Európa ligetben. Kicsiket és nagyokat is várnak szeretettel.

Itt mindent megtudhat az újjászületés és az elmúlás ünnepéről
Itt mindent megtudhat az újjászületés és az elmúlás ünnepéről

Ha cseresznyevirágzás, akkor Budai Vár. A Tóth Árpád sétány japán díszcseresznyefáinak virágzása már-már zarándokhellyé tette a budai Várnegyed nyugati peremén futó várfalat. Könnyű megközelíthetőség, pazar panoráma és hamisítatlan tavaszi zsongás várja azokat, akiknek fürdőzni támad kedvük a tavaszi napsütésben. Most ráadásul rengeteg érdekességet megtudhatnak az érdeklődők a Várban a szakuráról, azaz a cseresznyevirágzásról.

Az elektronikus zene újabb ikonja látogat nyáron az Oroszlános udvarba
Az elektronikus zene újabb ikonja látogat nyáron az Oroszlános udvarba

Az elektronikus zene világában olykor feltűnnek olyan tehetségek, akik nemcsak hogy meghatározzák a műfaj irányát, de igazi ikonokká válnak. Ilyen alak a brit DJ és producer, Hot Since 82 is, akinek a fesztiválszezonok idején eléggé tele van a naptára, de idén Budapestre is ellátogat. Méghozzá a Budai Várba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.