Fantasztikus időutazás: Egy 1896-os filmfelvételen láthatjuk a Lánchíd forgalmát

Fantasztikus időutazás: Egy 1896-os filmfelvételen láthatjuk a Lánchíd forgalmát

A honfoglalás ezredik évfordulójának évében készült különleges mozgóképen kalapos, kosztümös hölgyek napernyőkkel ballagnak át a képen, miközben fiákerek, hintók és szekerek jönnek velünk szembe és távolodnak el. A forgalmat irányító csendőr, a cilinderes dzsentriformák és az utcai forgatag egy lenyűgözően más világot tár elénk. Ezt tényleg látni kell!

A Magyarország 1000 éves fennállását ünneplő Millennium évében történt néhány érdekes dolog, például májusban a Royal Szállóban a Lumière-fivérek hazánkba látogató megbízottja megrendezte az első félórás mozielőadást Magyarországon. De a világban is sok dolog történt ekkor, helyezzük csak el az alábbi filmfelvételt néhány esemény segítségével a történelem idővonalán.

Ekkor történt ugyanis, hogy Wilhelm Conrad Röntgen felfedezéséről szóló hír megjelenik a bécsi Neue Freie Presse újságban. 1896. április 6-án vette kezdetét az első modernkori olimpia Athénban, ahol Hajós Alfréd 100 méteres, továbbá 1200 méteres gyorsúszásban elért győzelmének köszönhetően először hangzik el a magyar himnusz az olimpiai játékok történetében. Mindeközben Budapesten ünnepélyesen átadják a budapesti Nagykörutat és a Ferencz József hidat (mai Szabadság híd), New Yorkban pedig a Thomas Edison által alapított társaság megrendezi az első amerikai mozielőadást. De ebben az évben született többek között Márton Áron erdélyi püspök, Ádám Jenő zeneszerző, Pátzay Pál, szobrászművész, vagy éppen F. Scott Fitzgerald, amerikai író. És ekkor halt meg Paul Verlaine francia költő, Degré Alajos, a márciusi ifjak egyike, illetve ebben az évben temették el a munkásmozgalmár Frankel Leót is a párizsi Pere-Lachaise temetőben. Szóval, tényleg nem mai felvétel. Apropó filmfelvétel: június 8-án az országgyűlés ünnepi ülésén az új (!) magyar Parlament Kupolacsarnokában, amelyet ezredévi ünnepi felvonulás követ egészen a Vérmezőről a Várba, majd onnan az Országház elé, amikor is a Szent Koronát az Országházba viszik és nem fogják kitalálni, de éppen erről az eseményről készült az első magyarországi mozgófilmfelvétel. De elég volt a szavakból, gyönyörködjenek a 128 évvel ezelőtti felvételben.

Amit itt nézhetnek meg!

A gyermekmentő budavári lelkész több mint ezer gyermek életét mentette meg
A gyermekmentő budavári lelkész több mint ezer gyermek életét mentette meg

Éppen ma 50 éve, 1974. május 28-án hagyta itt a földi világot Sztehlo Gábor, akinek áldozatos munkásságáról nem lehet elégszer írni és beszélni, különösen gyermeknap után. Közel kétezer gyermek életét próbálta szívvel-lélekkel, emberséggel szebbé tenni, egy aljas és embertelen világban, "mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra, s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, befonták életét vad kényszerképzetek". Budavár-tematikus honlapunkon érintőlegesen már többször megemlékeztünk az evangélikus lelkész munkásságáról. Most egy cikkel ismét megtesszük, mert a jó emberekre emlékezni kell!

Nagyon Várják a gyerekeket: Huszárok mesélnek régmúltról a Várban
Nagyon Várják a gyerekeket: Huszárok mesélnek régmúltról a Várban

„Miénk a Vár, tiétek a lekvár!” – mondhatnák viccesen a Budai Várnegyedbe látogató gyerekek május 26-án, azaz most vasárnap délelőtt 10-órától egészen 17 óráig -. Ugyanis, ahogy minden évben, úgy idén is egész napos ingyenes programokkal várja a magyar családokat gyermeknap alkalmából a Nemzeti Hauszmann Program keretében már helyreállított történelmi helyszíneken, a Budavári Palotanegyedben.

Egy letűnt világ letűnt játékának emléke egy budavári fotón: A karikázás
Egy letűnt világ letűnt játékának emléke egy budavári fotón: A karikázás

Kozák Lajos a két világháború között az egyik legelismertebb, legfoglalkoztatóbbak fotográfus volt. 1934-ben készült fényképe ma már szinte érthetetlen a mai fiatalok számára. Egy letűnt világ mára eltűnt játékát örökítette meg az örökkévalóságnak, a karikázást. A világ egyik legszebb helyén.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.