A Várkert Bazárban mutatják meg magukat a Balaton-part építészeti emlékei

A Várkert Bazárban mutatják meg magukat a Balaton-part építészeti emlékei

A Balaton emblematikus építészeti emlékeit mutatja be a Várkert Bazár 100 év szezon - Építészeti emlékeink a Balaton-parton című, szerdán megnyílt szabadtéri tablókiállítása. A bemutató szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján.

„A covid járvány alatt kényszer szülte megoldás volt a szabadtéri kiállítás, de a közönség annyira megszerette, hogy megtartottuk ezt a formátumot” – emelte ki Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese a tárlat megnyitóján. Felidézte, hogy minden évben igyekeznek "egy csepp balatoni életérzést" elhozni a fővárosba, így a tavalyi Balaton retrospektív kiállítás után most ikonikus balatoni épületeket láthat tablókon a közönség. Kifejtette, hogy a bemutató nagyjából százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből.

A tizenhárom kivilágított installáció egyik oldalán egy-egy híres balatoni szálloda, klubház, kápolna, vagy nyaraló, villa jelenkori arca, funkciója és építészeti karaktere látható, a másikon pedig archív felvételek mutatják be ugyanazt az épületet, a helyszín rövid történetével együtt.

A jelenkori képeket Kárász Karolina, a Várkapitányság fotósa készítette. A tablókon látható üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a 19. század utolsó évtizedeiben, amikor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton. A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part. A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, amely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte.

A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg, és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

A bemutató szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján. A kiállítás része a Várkert Bazár nyári programsorozatának, ezért a múzeumok éjszakáján például a tárlathoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című gyerekeknek szóló építészeti workshop, amelyen a Balaton-parti épületek ihlette maketteket lehet elkészíteni, július 4-én pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek a helyszínen a kiállítás kurátorának, alkotóinak és a témában jártas szakértőknek a részvételével.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila / MTI

Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben
Április 7-ig látogatható a "Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítás az MNG-ben

1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével fővárosunk, Budapest. Az évforduló okán nyílt meg a Magyar Nemzeti Galéria “Budapest. Az első aranykor" c. fotókiállítása, ami a nagy sikerre való tekintettel április 7-ig meghosszabbítva látogatható.

Mátyás király Corvina könyvtárának két újabb darabja is megérkezett az Országos Széchényi Könyvtárba
Mátyás király Corvina könyvtárának két újabb darabja is megérkezett az Országos Széchényi Könyvtárba

Több mint száz kulturális rendezvényt tartanak idén a magyar–török kulturális évadban. A nagyszabású eseménysorozattal mindkét országban megünneplik Magyarország és Törökország 1923-as diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulóját. Hétfőn az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt kiállítás.

Az ostromra és a kitörésre emlékeznek a Várban
Az ostromra és a kitörésre emlékeznek a Várban

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen emlékezik meg az I., II. és XII. kerületi önkormányzat, V. Naszályi Márta, Őrsi Gergely és Pokorni Zoltán polgármesterek közösen emlékeznek az ostrom katonai és civil áldozataira, illetve Budapest ostromának tragikus végjátékáról.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le a legjobb eseményekről és hírekről!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.