
Étterem a Budai Vár tövében: Marischka
A Budavári Gasztromán cikksorozatunkban felkeressük a Várkerület vendéglátóhelyeit. Megmutatjuk, hogy hova érdemes beülni egy jó menüre, egy romantikus vacsorára, néhány hűsítő koktélra, esetleg csak egy finom kávéra. I. kerületi gasztrotúránk első állomása a Marischka volt, amely a Budai Várhegy tövében, a Vérmezővel szemben található a Bugát lépcső és az Attila út sarkán, és ami 2021 ősze óta várja vendégeit.
Kevesen tudják, de már maga a Krisztinavárost Tabánnal összekötő Attila út is anno egy vendéglőről kapta a nevét 1854-ben, amely egyébként egészen a XX. század közepéig két részből állt, amikor is az Attila utcát és az Attila körutat egyesítették. Az sem köztudomású, hogy Budát - amely elsősorban a fallal körülvett várat jelentette - a középkorban apró falvak vették körül. Az egyik ilyen, a Vár alatt található falu volt Logod is, melynek templomát 1939-ben éppen itt a mai Bugát lépcsőnél fedezték fel, amikor felszínre kerültek a Szent Lázár lovagrend XIV. századi gótikus templomának maradványai, amely valamikor a török hódoltság idején semmisülhetett meg.
Itt ebben a történelmi környezetben épült fel 1937-ben a Székesfővárosi Elektromos Művek számára Györgyi Dénes által tervezett ikonikus koramodern épület is, amely egyszerre volt lakóház, irodaház és trafóház is. Az étterem ittlétét az ízlésesen megtervezett és homlokzatra „biggyesztett” betűkön kívül egy arany szfinx teszi mindenki számára nyilvánvalóvá. A terasz jelenleg – tél lévén és igény híján – jelenleg zárva van, azonban az étterembe lépve egészen lenyűgöző, de mégis otthonos enteriőr fogadja a vendégeket. A domináns fás és zöldszín-árnyalatokat a buja növényzet varázsolja még színesebbé. Az indusztriális belmagasságot is csak a mennyezetről logó növények teszik változatossá.
A kiszolgálás udvarias, kedves és barátságos, mégsem tolakodó. A Marischka hétköznapokon változatos napi menüvel várja a közelben dolgozókat, illetve lakókat. Mi is ezt kóstoltuk, hiszen a környéken és főként a várban meglehetősen kevés ebédmenüs lehetőség van. A sárgaborsó krémleves selymes különlegesen finom volt és a grillezett csirkemell, erdei gombás gersli rizottóban sem kellett csalódnunk. A hús zamatos volt, nem volt száraz, amit nagyszerűen egészített ki a jól megtervezett krémes köret. A kétfogásos ebédért - amely ez esetben egy levest és egy főételt jelentett - mindösszesen 3300 Forintot kell fizetni, de természetesen lehetőség van csak levest, illetve csak főételt kérni. Az ebédet lezáró és azt követő ízletes Cortado 950 Forintot kóstál.
Csűrhetnénk-csavarhatnánk még a dolgot, de az őszinte összegzés valójában így hangzik: szuper volt, ide biztosan sokszor visszatérünk még!
Egyetlen dolgot viszont minden igyekezetünk ellenére képtelenek voltunk értelmezni: vajon mit keres egy kitömött ló az étteremben?






A 2025-ben immáron tizennegyedik alkalommal megrendezett gasztrokulturális kaland, a legszínvonalasabb ilyen jellegű program a hazai piacon. A különleges helyszín és a még különlegesebb exkluzív programok olyan színvonalat nyújtanak, amellyel nem igazán lehet versenyezni bor és kultúra kombinációjában. Az MNG egyik legnépszerűbb programsorozata holnap is várja a magas kultúra és a magas minőségű borok szerelmeseit. Mi biztosan ott leszünk!

Nem csak finom kávék és egzotikus limonádék, de különleges koktélok, pezsgők és borok is vártak bennünket a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti történelmi teraszán, amelynek pazar, az egész magyar fővárost felölelő történelmi panorámája bizonyos tekintetben minden más teraszt kenterbe ver.

A Budai Borszalon soron következő gasztronómiai kalandján Szörényi Leventét és fia, Szörényi Örs borait kóstolhatjuk meg. A 2025. április 25-én, pénteken este hét órára meghirdetett borkóstoló ezúttal is a Budavári Palotanegyed egyik legkülönlegesebb helyén, a a Karakas Pasa Tornyában található Pasha Caféban kerül megrendezésre.